Iz tabora Jumbo-Visme sporočajo: “Nadzirati dirko tri tedne zapored je pretežko”

Primož Roglič je v peti etapi Dirke po Španiji predal rdečo majico. Ta je prvič na dirki zapustila tabor Jumbo-Visme, a to je bila namerna poteza ekipe. Odločili so se, da majico začasno posodijo manj nevarnim tekmecem in tako naloge nadziranja dirke predajo drugim.

Jumbo-Visma je v zadnjih letih pogosto nadzirala karavano na največjih dirkah. Jasno jim je, koliko napora zahteva lastništvo majice vodilnega. Zato so sklenili, da se začasno poslovijo od rdeče majice in jo skušajo s Primožem Rogličem znova prevzeti v nadaljevanju dirke.

V peti etapi se je izoblikovala ubežna skupinica, ki je bila Nizozemcem pogodu. V njej ni bilo kolesarjev, za kateri bi lahko pričakovali, da bodo na koncu visoko v skupnem seštevku. Že v petih dneh so si privozili nekaj zaostanka, pa prave gorske etape sploh še nismo videli.

Minuta zaostanka, kolikor jo je pred etapo imel Rudy Molard, je bila idealna časovna razlika za Jumbo-Vismo. Beg so lahko spustili nekaj minut v ospredje in s tem ostalim ekipam preprečili, da bi nanje izvajali pritisk z dvigovanjem tempa, hkrati pa prednost rdeče majice po koncu ni bila prevelika.

Primož Roglič za rdečo majico zaostaja 4:09. (vir: twitter)

V ekipi so odločitev o predaji majice sprejeli že pred etapo. Upali so na pravo kombinacijo bega, zato so v prvih kilometrih tudi pokrivali napade nekaterih kolesarjev, za katere so ocenili, da so prenevarni.

Pričakovali smo, da bo v beg odšlo veliko kolesarjev. Bil je dober beg za predati rdečo majico in veseli smo, da smo uspeli. Nadzirati dirko tri tedne zapored je pretežko,” je povedal športni direktor Grischa Niermann.

Vsak dan, ko naši fantje lahko nekoliko počivajo, je dober za nas,” je še dodal in ocenil, da bi ekipa za lovljenje ubežnikov porabila veliko energije. “Bil je dober dan in beg bi težko ujeli. Vnaprej smo se odločili, da bomo predali rdečo majico kolesarju, ki jo ‘lahko’ ima in to se je tudi zgodilo. Čestitke Groupami-FDJ za njihovo predstavo.”

Novi vodilni na dirki je tako postal Rudy Molard, ki ima dobre štiri minute prednosti pred Primožem Rogličem. Slovenec še vedno ostaja vodilni v t. i. virtualnem skupnem seštevku kapetanov, saj so peto etapo vsi njegovi najresnejši tekmeci končali ob njem.

Rdečo majico želi imeti v Madridu. Vse do takrat jo imajo lahko na ramenih drugi kolesarji. (vir: twitter)

Slovenec si je prednost zagotovil v prvi etapi, dodatno pa jo je povečal še z zmago v četrti. Slednja je moštvu in Rogliču samemu potrdila, da je v dobri formi in se lahko bori za končno zmago.

Ni bilo presenečenje, je pa lepa potrditev, da se počuti dobro,” je povedal Niermann. “Vedeli smo že prej, tudi on sam, a vseeno je bilo nekaj neznank, kako se bo odrezal proti drugim fantom. Rekel bi, da se je zelo dobro.”

Niermann je zadovoljen s potekom in rezultatom prvih petih etap. Ekipa se je odlično odrezala in stvari postavila na svoje mesto. Vendar pa Nemec ne želi hvaliti dneva pred nočjo, pred njimi je namreč še veliko težkih etap.

Smo v dobrem položaju. Čakata nas še dva tedna in pol, v katerih se lahko zgodi marsikaj. Prihajajo težke etape, a za zdaj smo v položaju, v katerem želimo biti.”

Prejšnji članekKatapultirano kolo tik pred ciljno črto s kolesa spravilo dva kolesarja
Naslednji članekEnric Mas v besednem dvoboju z navijačem, ki ga je označil za tepca