Ivan Sosa postal kralj Mont Ventouxa

Ivan Sosa je na strminah Mont Ventouxa dokazal, zakaj so ga mnogi pred leti uvrščali med enega najbolj talentiranih hribolazcev v karavani. Kolumbijec se je s samostojnim napadom uspel otresti vseh zasledovalcev in si privozil največjo zmago v svoji kratki karieri.

Etapa v katero je vključen legendarni Mont Ventoux vselej vzbuja visoka pričakovanja. Danes jih je več kot upravičila. Največja imena karavane so se udarila za prestižno etapno zmago in majico vodilnega kolesarja na dirki, v cilju pa se je najbolj smejalo članu Ineosa.

Karavana se je že zgodaj odločila, da prvi del trase odpelje z zmernim tempom ter se nato za zmago udari na pobočju »vetrovne gore«. Šesterica ubežnikov, ki je danes poskušala svojo srečo, je bila ves čas pod nadzorom in posamezni ubežniki so se počasi vdajali v usodo.  

Zaključni vzpon sta na čelu dirke skupaj začela le še dva kolesarja, ki sta imela pred glavnino 45 sekund prednosti. V ozadju je vajeti dirke v rokah držala Astana-Premier Tech, ki je imela danes v ognju kar dve železi – Alexeya Lutsenka in Aleksandra Vlasova.

Kmalu po začetku vzpona je Harold Tejada (Astana-Premier Tech) s samostojnim napadom poskušal zredčiti glavnino in tako svojemu moštvu dvigniti možnosti za zmago. Skupina v ozadju je ostala mirna, okoli 40 kolesarjev je še vedno vztrajalo skupaj in Kolumbijec je bil kmalu ujet.

Na čelo se je nato postavil Ineos, ki je narekoval zmeren tempo. Izkazalo se je, da gre le za taktično odločitev. Iz ozadja je napadel Ivan Sosa (Ineos Grenadiers), tekmeci so bili pozorni na njegovega moštvenega kolega Egana Bernala, in Kolumbijec si je privozil nekaj metrov prednosti.

Kmalu je postalo jasno, da je napad Sose treba jemati resno. Prvi je ukrepal Deceuninck-Quick Step, ki je zasledovalno skupino razredčil na vsega osem kolesarjev, a Mauri Vansevenant (Deceuninck-Quick Step), ki je bil zadnji pomočnik Juliana Alaphilippa, je prednost zmanjševal prepočasi.

Tri kilometre do cilja je z zadnjimi močmi napad sestavil Aleksander Vlasov, ki pa daleč ni uspel priti. V zavetrje sta mu kmalu prišla Alaphilippe in Bernal, ki sta Rusa kmalu odslovila in se sama odpravila proti cilju. Dvojici se je kasneje pridružil še Wout Poels (Bahrain Victorious), ki je Alaphilippu pomagal loviti Soso, medtem ko je Bernal le užival v »brezplačni vožnji«.

V zaključku je bil najbolj aktiven Alaphilippe, ki se je na vse pretege skušal preseliti do Sose, a Kolumbijec si je že privozil dovolj prednosti, da je v miru zaključil etapo in ciljno črto prečkal z dvignjenimi rokami.

Tudi drugo mesto je pripadlo britanskemu moštvu. Bernal, ki je danes deloval zelo dobro, je v ciljni ravnini opravil s svetovnim prvakom in pobral nekaj bonifikacijskih sekund. Na ta način je še povečal prednost Sose pred tekmeci, predvsem pred Alaphilippom, ki je danes končal kot tretji.

Prejšnji članekFabio Jakobsen prestal operacijo čeljusti
Naslednji članekGeorge Bennett se v novo sezono prvič podaja kot državni prvak