Italijani še drugo leto zapored slavijo naslov evropskega prvaka

V Plouayu se je odvil vrhunec evropskega prvenstva – moška članska cestna dirka. V napetem zaključku je največ moči premogel Italijan Giacomo Nizzolo, ki je ciljno črto prečkal le nekaj centimetrov pred Francozom Arnaudom Demarom. Tretji je bil Pascal Ackermann.

Napeti boji za evropsko krono so se danes začeli že zgodaj. Ob vstopu v predzadnji 12,5 kilometra dolg krog so bili ubežniki ujeti in nemudoma so se iz glavnine izstrelili novi kolesarji. Glavnina je brez težav nadzirala ubežnike, še največ težav ji je ob vstopu v zadnjih 12 kilometrov povzročil Mathieu van der Poel. Nizozemec je v begu sodeloval še s tremi kolesarji, med njimi tudi s predlanskim evropskim prvakom Matteom Trentinom, ki je bil danes v »službi« Nizzola.

Zredčena glavnina, v katerih slovenskih predstavnikov žal ni bilo več, je v zadnji kilometer zapeljala skupaj. V ospredje so se postavili šprinterji s svojimi pomočniki, najbolj aktivni sta bili reprezentanci Italije in Francije.

Fotofiniš današnje dirke. vir: twitter

Izjemno delo Davideja Ballerinija je v zaključku izkoristil Nizzolo, ki se je pri 31. letih prvič okitil z evropskim zlatom. Italijan je prvi začel s šprintom in si tako privozil odločilno prednost pred Arnaudom Demarjem. V ospredje se je skušal prebiti tudi Mathieu van der Poel, ki je bil v zadnjih stotih metrih celo najhitrejši, a sta mu Nizzolo in Demare zaprla pot do ciljne črte. Tako je mimo Nizozemca pripeljal tudi Pascal Ackermann, ki je po lanskem drugem mestu, letos osvojil bron.

Slovenci smo imeli na dirki osem kolesarjev, večinoma predstavnikov obeh slovenskih moštev. Edini kolesar Slovenije, ki je končal dirko, je bil Gašper Katrašnik. Osvojil je 81. mesto.

Prejšnji članekMezgec do drugega mesta na zahodu Francije
Naslednji članekJumbo-Vismo in Ineos čaka finančna kazen