Israel Start-Up Nation zaposlil prvo športno direktorico v World Touru

Kolesarstvo je v svoji zgodovini v večini »pripadalo« moškim, v zadnjem času pa začenjamo opažati prve spremembe. Žensko kolesarstvo je v porastu, od prihodnje sezone naprej pa bo na delu tudi prva ženska športna direktorica moške ekipe.

Cherie Pridham bo v zgodovino za vselej zapisana kot prva športna direktorica katere izmed World Tour ekip. V svoje vrste jo je sprejel Israel Start-Up Nation, ki ima za prihajajočo sezono velike načrte.

»Zelo sem ponosna, da bom prva ženska, ki bo delovala kot športna direktorica na najvišjem nivoju. Pridružujem se eni najboljših ekip na svetu, kjer so mi zaupali delo z najboljšimi in legendarnimi kolesarji,« je povedala Pridhamova. »Želim delati dobro, saj bom s tem navdušila druge, da se podajo po poti, ki sem jo prehodila jaz. To mi pomeni zares veliko

Cherie Pridham je že celotno kariero obdana z moškimi kolesarji. (vir: twitter)

Kjell Carlstrom, direktor moštva, je ob objavi novice poudaril, da Pridhamovo v svoje vrste jemljejo zaradi njenih sposobnosti in znanj, ki bodo pripomogle k ekipnemu uspehu. »Ima vse potrebno, da bo uspešna. Verjamem, da bo imela Cherie pozitiven vpliv na moštvo in bo svoje delo odlično opravila.«

Pridhamova že ima izkušnje z vodenjem moških ekip, a ne na najvišji ravni. Po petnajstih letih tekmovalne kariere, katero je morala skrajšati zaradi prometne nesreče, se je podala v direktorske vode. Leta 2011 je postala športna direktorica lokalne britanske moške ekipe Raleigh. Kasneje je postala celo lastnica moštva. Veliko izkušen ima tudi s cestnega dirkališča, trenirala je namreč tri svetovne prvake.  

»Že celotno življenje se ukvarjam z moškimi kolesarji, zato mi prestop glede tega ne prinaša nič novega. Moja vloga je vloga športnega direktorja, ne ženske športne direktorice. Spopadala se bom z istimi težavami kot moji kolegi – storila bom iste napake in doživljala enak uspeh,« je bila o »spolni delitvi« jasna Britanka.

Dekleta so nekoč že vodila ekipe

V zgodovini so sicer dekleta že vodila nekatere največje moške ekipe, a to je bilo še pred uvedbo World Tour ekip. Robin Morton je leta 1984 na Dirki po Italiji vodila svoje moštvo Gianni-Motta-Linea MD, a doživela veliko slabih izkušenj.

»Ženska ni bila nikoli sprejeta v karavani. Ves čas sem bila pod mikroskopom. Rekli so mi, da si moram skrajšati pričesko, da ne bom videti preveč žensko. Nekdo me je odpeljal v salon in frizerju v italijanščini naročil, kako naj me postriže. Videti sem bila kot David Bowie med njegovo Ziggy Stardust dobo,« je pred časom eno izmed prigod opisala Mortonova.

Tudi leta 2014 smo v »moškem svetu« videli žensko predstavnico. Na dirki Milano-San Remo je Rachel Heal vodila moštvo UnitedHealthcare Pro Cycling. Kasneje priložnosti ni več dobila.

Prejšnji članekSunweb se v novo sezono podaja z novim imenom
Naslednji članekGeraint Thomas staknil novo poškodbo