Iščemo najlepšo slovensko zmago na Dirki po Italiji – 1. del

Ob sedanji kolesarski evforiji, ki vlada v Sloveniji, je treba večkrat poudariti, da smo Slovenci imeli velike kolesarje in dobre dosežke že pred ero Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki sta dvignila ta v svetu tako priljubljen šport na najvišjo svetovno raven.

Prvi slovenski nastop na Dirki po Italiji smo Slovenci dočakali 1983 z Vinkom Polončičem, Tadej Valjavec pa je bil prvi, ki je tritedensko dirko zaključil med najboljšo deseterico. V sezoni 2004 je zasedel 9. mesto, leto kasneje pa mu je etapno zmago v etapi do Livigna preprečil Kolumbijec Ivan Parra.

Tako smo morali prvo zmago na Giru čakati vse do 1. junija 2014. V etapi polni simboliki za Slovence, saj se je ta končala v Trstu, je roke v zrak zmagoslavno dvignil Luka Mezgec in otvoril neverjetno serijo slovenskih zmag. Vse od takrat namreč slovenski kolesarji navdušujejo na italijanskem krogu. Prav vsako leto so nas osrečili z vsaj eno etapno zmago.

Katera je bila za vas najlepša? Katere se boste najraje spominjali?

V prvem delu lova na najlepšo slovensko zmago vam ponujamo prve štiri slovenske zmage. Bralci boste izbrali dve zmagovalki, ki se bosta nato v »velikem finalu« pomerili z zmagovalkama drugega dela glasovanja. Svoj glas lahko oddate v anketi na dnu članka. Glasovanje traja do srede do 20.00.

1. izbor: LUKA MEZGEC – leto 2014; 21. etapa

Luka Mezgec je leto 2014 začel z veliki ambicijami in po zmagi na semiklasiki v Belgiji, je v Kataloniji nanizal kar tri etapne zmage.

Na Giru se mu načrti niso povsem iztekli. Po 8., 3. in 7. mestu smo že skoraj obupali nad prvo slovensko zmago, a za dulcis in fundo je na zadnji etapi dirke zmagal pred številčno množico slovenskih navijačev, ki so dopotovali v center »našega« Trsta.

2. izbor: JAN POLANC – leto 2015; 5. etapa

Jan je že na svojem drugem Giru dosegel blestečo zmago. Že v prvi gorski etapi se je vključil v pravi beg in edini od ubežnikov preživel boj med favoriti, ki se je v ozadju razplamtel v zadnjih kilometrih.

Jan je s prestižno zmago na vrhu vzpona na Abetone prišel do še ene »nagrade«. Oblekel je namreč modro majico najboljšega na gorskih ciljih, ki jo je predal šele tri etape kasneje.

3. izbor: PRIMOŽ ROGLIČ – leto 2016; 9. etapa

Roglič je v svet vrhunskega kolesarstva prišel kot meteorit. Njegova prva tritedenska dirka je bil Giro leta 2016 in nihče ni prav dobro vedel, kaj lahko od Kisovčana pričakujemo.

Apetiti so se nam kmalu začeli dvigati. Že na uvodnem kronometru na Nizozemskem ga je domačin Tom Dumoulin prehitel za vsega nekaj tisočink in mu tako preprečil zmago. A »poraz« ga ni skrušil, že nekaj dni kasneje se je na štartno klančino podal odločen, da stopi še stopničko višje. V 9. etapi je s progo opravil odlično in se podpisal pod prvo slovensko kronometrsko zmago na Giru.

4. izbor: JAN POLANC – leto 2017; 4. etapa

Jan je leta 2017 izvedel reprizo zmagovalnega napada izpred dveh let, le da mu je tokratna ponovitev uspela na še bolj znanem vzponu na ognjenik Etna. Tako kot na Abetone je bil tudi tokrat edini preživeli ubežnik.

Kljub manjši prednosti pred zasledovalci kot leta 2015 je uspel v zaključnih kilometrih iz sebe stisniti zadnje atome moči in se v cilj zapeljati z visoko dvignjenimi rokami.

Za tem Jan ni več zmagoval, je pa leta 2019 kar dva dni preživel v rožnati majici vodilnega kolesarja.

Katera zmaga je za vas najlepša? Svoje mnenje nam zaupajte v spodnji anketi!

[yop_poll id=”27″]

Prejšnji članek»Morski pes« iz Messine potrdil nastop na Dirki po Italiji
Naslednji članekKVIZ: Zadnjih deset zmagovelcev Dirke po Italiji