Iščemo najlepšo slovensko zmago na Dirki po Italiji – finale

Ob sedanji kolesarski evforiji, ki vlada v Sloveniji, je treba večkrat poudariti, da smo Slovenci imeli velike kolesarje in dobre dosežke že pred ero Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki sta dvignila ta v svetu tako priljubljen šport na najvišjo svetovno raven.

Prvi slovenski nastop na Dirki po Italiji smo Slovenci dočakali 1983 z Vinkom Polončičem, Tadej Valjavec pa je bil prvi, ki je tritedensko dirko zaključil med najboljšo deseterico. V sezoni 2004 je zasedel 9. mesto, leto kasneje pa mu je etapno zmago v etapi do Livigna preprečil Kolumbijec Ivan Parra.

Tako smo morali prvo zmago na Giru čakati vse do 1. junija 2014. V etapi polni simboliki za Slovence, saj se je ta končala v Trstu, je roke v zrak zmagoslavno dvignil Luka Mezgec in otvoril neverjetno serijo slovenskih zmag. Vse od takrat namreč slovenski kolesarji navdušujejo na italijanskem krogu. Prav vsako leto so nas osrečili z vsaj eno etapno zmago.

Katera je bila za vas najlepša? Katere se boste najraje spominjali?

V velikem finalu se bodo med seboj pomerile štiri zmage, ki ste jih gledalci izglasovali v preteklih polfinalih. Tudi tokrat vas vabimo, da izmed štirih ponujenih izjemnih slovenskih utrinkov izberete tistega, ki je za vas najlepši. Svoj glas oddajte v anketi na dnu članka! Glasovanje poteka do petka do 23.59.

1. izbor: LUKA MEZGEC – leto 2014; 21. etapa

Luka Mezgec je leto 2014 začel z veliki ambicijami in po zmagi na semiklasiki v Belgiji, je v Kataloniji nanizal kar tri etapne zmage.

Na Giru se mu načrti niso povsem iztekli. Po 8., 3. in 7. mestu smo že skoraj obupali nad prvo slovensko zmago, a za dulcis in fundo je na zadnji etapi dirke zmagal pred številčno množico slovenskih navijačev, ki so dopotovali v center »našega« Trsta.

2. izbor: JAN POLANC – leto 2017; 4. etapa

Jan je leta 2017 izvedel reprizo zmagovalnega napada izpred dveh let, le da mu je tokratna ponovitev uspela na še bolj znanem vzponu na ognjenik Etna. Tako kot na Abetone je bil tudi tokrat edini preživeli ubežnik.

Kljub manjši prednosti pred zasledovalci kot leta 2015 je uspel v zaključnih kilometrih iz sebe stisniti zadnje atome moči in se v cilj zapeljati z visoko dvignjenimi rokami.

Za tem Jan ni več zmagoval, je pa leta 2019 kar dva dni preživel v rožnati majici vodilnega kolesarja.

3. izbor: MATEJ MOHORIČ – leto 2018; 10. etapa

Matej je tako zgodaj začel s profesionalnim kolesarjenjem, da se njegovemu prvencu na Giru pri 23 letih ni čudil prav nobeden. Leto prej je že osvojil etapo na Vuelti, tokrat pa vse skupaj ponovil še na italijanskih tleh.

Zmago si je Kranjčan priboril s sodelovanjem v begu, ki je bil ta dan močno nadzorovan, a Mohoriču in Nicu Denzu se je uspelo v ospredju prebiti vse do zaključnih kilometrov. Na ciljni ravnini sta se v šprintu udarila za etapo, kjer je Slovenec v slogu izkušenega kolesarja opravil z Nemcem.

4. izbor: JAN TRATNIK – leto 2020; 16. etapa

Leto 2020 je bilo čudno in Giro se je pomaknil v jesen ter se tako delno prekrival z Vuelto. Ker so naši najboljši stavili na Tour in se je italijanski krog zanje začel prehitro, sta bila od naših na štartu le Jan Tratnik in Domen Novak.

A nista razočarala. Na najdaljši etapi dirke, ki je prišla na slovensko govorno območje, se je Jan priključil pravemu pobegu in v zaključku v slogu pravih mojstrov klasik premagal vse soubežnike – in to le dobrih 50 kilometrov od slovenske meje.

Katera zmaga je za vas najlepša? Svoje mnenje nam zaupajte v spodnji anketi!

[yop_poll id=”29″]

Prejšnji članekDirka po Sloveniji: Mikel Landa prihaja v Slovenijo, Pogačar se še dogovarja
Naslednji članekEF Education-Nippo ponovno spremenil dizajn dresa pred Dirko po Italiji