Iščemo najlepšo slovensko zmago na Dirki po Italiji – 2. del

Ob sedanji kolesarski evforiji, ki vlada v Sloveniji, je treba večkrat poudariti, da smo Slovenci imeli velike kolesarje in dobre dosežke že pred ero Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki sta dvignila ta v svetu tako priljubljen šport na najvišjo svetovno raven.

Prvi slovenski nastop na Dirki po Italiji smo Slovenci dočakali 1983 z Vinkom Polončičem, Tadej Valjavec pa je bil prvi, ki je tritedensko dirko zaključil med najboljšo deseterico. V sezoni 2004 je zasedel 9. mesto, leto kasneje pa mu je etapno zmago v etapi do Livigna preprečil Kolumbijec Ivan Parra.

Tako smo morali prvo zmago na Giru čakati vse do 1. junija 2014. V etapi polni simboliki za Slovence, saj se je ta končala v Trstu, je roke v zrak zmagoslavno dvignil Luka Mezgec in otvoril neverjetno serijo slovenskih zmag. Vse od takrat namreč slovenski kolesarji navdušujejo na italijanskem krogu. Prav vsako leto so nas osrečili z vsaj eno etapno zmago.

Katera je bila za vas najlepša? Katere se boste najraje spominjali?

V drugem delu lova na najlepšo slovensko zmago vam ponujamo zadnje štiri slovenske zmage. Bralci boste izbrali dve zmagovalki, ki se bosta nato v »velikem finalu« pomerili z zmagovalkama prvega dela glasovanja. Svoj glas lahko oddate v anketi na dnu članka. Glasovanje traja do četrtka do 20.00.

1. izbor: MATEJ MOHORIČ – leto 2018; 10. etapa

Matej je tako zgodaj začel s profesionalnim kolesarjenjem, da se njegovemu prvencu na Giru pri 23 letih ni čudil prav nobeden. Leto prej je že osvojil etapo na Vuelti, tokrat pa vse skupaj ponovil še na italijanskih tleh.

Zmago si je Kranjčan priboril s sodelovanjem v begu, ki je bil ta dan močno nadzorovan, a Mohoriču in Nicu Denzu se je uspelo v ospredju prebiti vse do zaključnih kilometrov. Na ciljni ravnini sta se v šprintu udarila za etapo, kjer je Slovenec v slogu izkušenega kolesarja opravil z Nemcem.

2. izbor: PRIMOŽ ROGLIČ – leto 2019; 1. etapa

V kolesarstvu je težko kadarkoli napovedati zmagovalca, a Primož Roglič je na Giro prišel tako suveren, da smo skoraj vsi pričakovali vsaj zmago na uvodnem kronometru na klancu nad Bologno.

Roglič je lov na skupno zmago začel izvrstno. Na sicer kratkem kronometru se je podpisal pod etapno zmago in glavnim tekmecem naložil večji zaostanek, kot smo ga lahko pričakovali pred štartom. Slovenski as je po zmagi tudi prvič v življenju oblekel majico vodilnega na Grand Touru.

3. izbor: PRIMOŽ ROGLIČ – leto 2019; 9. etapa

Roglič je prakso ponovil še v 9. etapi, tokrat na veliko zahtevnejšem kronometru do San Marina. V močnem dežju, ki je cesto spremenil v pravo drsališče, je tekmecem ponovno dokazal, da je najmočnejši v vožnji na čas.

Roglič je upal, da bo z zmago ponovno oblekel tudi rožnato majico, a je Valerio Conti s progo opravil dovolj dobro, da je zadržal vodilni položaj. Kljub vsem pričakovanjem Roglič od takrat rožnate majice ni več oblekel – je pa kot prvi Slovenec stal na odru za zmagovalce na koncu tritedenske dirke.

4. izbor: JAN TRATNIK – leto 2020; 16. etapa

Leto 2020 je bilo čudno in Giro se je pomaknil v jesen ter se tako delno prekrival z Vuelto. Ker so naši najboljši stavili na Tour in se je italijanski krog zanje začel prehitro, sta bila od naših na štartu le Jan Tratnik in Domen Novak.

A nista razočarala. Na najdaljši etapi dirke, ki je prišla na slovensko govorno območje, se je Jan priključil pravemu pobegu in v zaključku v slogu pravih mojstrov klasik premagal vse soubežnike – in to le dobrih 50 kilometrov od slovenske meje.

Katera zmaga je za vas najlepša? Svoje mnenje nam zaupajte v spodnji anketi!

Glasovanje je zaključeno

Katera zmaga je za vas najlepša?
Prejšnji članekKVIZ: Zadnjih deset zmagovelcev Dirke po Italiji
Naslednji članekIzjemen šprinterski vlak Samu Bennettu pomagal do otvoritvene zmage na Portugalskem