Ineos Grenadiers se krepijo: V moštvo prišli kar štirje novi kolesarji

Britanska zasedba Ineos Grenadiers je po dveh slabših sezonah letos pokazala nekoliko boljši obraz, a še vedno niso blizu glavni želji – zmagi na Dirki po Franciji. Še vedno so v obdobju prenove moštva, kar potrjuje tudi prihod štirih okrepitev.

Najbolj odmeven je zagotovo povratek Elie Vivianija. Italijanski šprinter se po štirih sezonah zopet vrača na Otok, potem ko je za tedanji Sky že dirkal med letoma 2015 in 2018.

Viviani se je leta 2018 preselil k Deceuninck-Quick Stepu in tam preživel svoji dve najboljši sezoni kariere. V dresu belgijske ekipe je prišel do kar 30 zmag, a nato je prišel čas za novo menjavo okolja.

Sledil je trd padec na realna tla. Pri Cofidisu Vivianiju prav nič ni šlo po načrtih. Prvo sezono v novi ekipi je končal brez zmage, letos pa je bil uspešnejši in se veselil sedmih prvih mest. A to ni bilo dovolj, da bi ga ekipa še naprej želela v svoji sredini in zopet se je bilo potrebno podati na lov za delodajalcem.

Za Italijanom sta dve težki sezoni v dresu Cofidisa. (vir: twitter)

Ineos Grenadiers so se kmalu ponudili kot povsem realna možnost, a Britanci vse od odhoda Vivianija v svojih vrstah pravega šprinterja niso imeli. Vse v moštvu je bilo podrejeno etapnim dirkam, očitno pa se bo trend zopet nekoliko spremenil. Viviani v ekipo namreč prihaja po šprinterske zmage.

Od trenutka, ko sem zapustil ekipo, sem imel v glavi, da se bom nekega dne vrnil. Ta dan je naposled le prišel in ne bi mogel biti bolj vesel,” je povedal Viviani.

V letih odsotnosti sem ohranjal stik z ekipo – z Davom [Brailsfordom], Rodom [Elingworthom] ter italijanskimi kolesarji in trenerji. Z veliko člani ekipe sem dober prijatelj, še posebej pa z Davom. Nikoli nisem zamudil priložnosti, da bi na dirki z njimi spregovoril nekaj besed o kolesarstvu, moji ekipi, moji sezoni ter njihovi ekipi. Zdi se mi, kot da se vračam k družini.”

Zanimivo bo spremljati, kje bo mesto Italijana v ekipi. Pričakujemo lahko, da bo nastopal na številnih enodnevnih ravninskih dirkah, verjetno pa bo vključen tudi na enega izmed Grand Tourov. Glede na cilje ekipe bo na Touru zanj zmanjkalo prostora, Giro ali Vuelta pa sta povsem realni možnosti.

Naslednje leto je cilj, da zmagam na čim več dirkah, saj je to naloga šprinterja. A prav tako lahko podpiram skupino mladih Grenadierjev in jim predam svoje izkušnje. Upam, da sem lahko vzor izjemno talentirani mladi skupini, ki se ustvarja v ekipi.”

Izkušeni Fraile kot protiutež dvema mladima okrepitvama

Poleg Vivianija so ekipo okrepili še trije kolesarji. Omar Fraile prihaja iz Astane-Premier Tech in bo okrepil “plezalni” oddelek v ekipi. Izkušeni Španec ima za seboj že 13 nastopov na Grand Tourih, predvsem v zadnjih letih pa se zdi, da je taktično dozorel. Prav to bi lahko bil njegov največji doprinos moštvu.

Omar Fraile je letos postal španski državni prvak. (vir: twitter)

Preostala dva kolesarja, ki se veselita podpisa pogodbe z bogatimi Britanci, sta precej mlajša od zgoraj omenjene dvojice. Kim Heiduk šteje 21 let, le leto dni starejši pa je Ben Turner.

Heiduk je letos branil barve Lotto-Kern Hausa in na nekaterih manjših dirkah dokazal svoj talent. Pri Ineos Grenadiersih ga vidijo kot okrepitev za enodnevne preizkušnje, a se zavedajo, da bo potrebno vložiti nekaj časa v njegov razvoj.

Tudi Turner bo v prvi vrsti najbolj nevaren na klasikah, saj izhaja iz ciklokrosa. V karavani je že nekaj kolesarjev, ki so naredili tovrstni preskok. Tu gre izpostaviti predvsem Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta, tudi v britanski zasedbi pa se najde takšen primer – Tom Pidcock. Slednji se je letos z zmago na Brabantse Pijl in drugim mestom na Amstel Gold Racu zelo izkazal, zato bodo pričakovanja do Turnerja verjetno podobno visoka.

Prejšnji članekVincenzo Nibali v letu 2022 želi nastopiti na vseh petih spomenikih, prvič tudi na Pariz-Roubaixu
Naslednji članekJulian Alaphilippe naslednje leto izpušča Dirko po Flandriji