Igra milimetrov Woutu van Aertu, Matej Mohorič deveti

Po dolgem čakanju na rezultat je fotofiniš zmago na Amstel Gold Racu pripisal Woutu van Aertu. Belgijec je za nekaj milimetrov prehitel Toma Pidcocka in tako nagradil dobro delo ekipe, tudi Primoža Rogliča. Najboljši Slovenec je bil Matej Mohorič, ki je končal na devetem mestu.

Po 218 kilometrih dirkanja so o zmagovalcu odločali milimetri. Wout van Aert (Jumbo-Visma) in Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) sta se udarila za zmago in ciljno črto prečkala povsem skupaj. Šele po nekaj minutah pregledovanja posnetkov in fotografij s ciljne črte so sodniki oznanili, da je bil hitrejši Van Aert.

Van Aert in Pidcock sta v zaključek prišla v družbi Maxa Schachmanna (Bora-hansgrohe). Trojica se je iz glavnine odcepila 19 kilometrov pred ciljem na zadnjem prečenju najtežjega vzpona Cauberg.

Ravno tedaj je težavo s kolesom utrpel Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki jo do tistega trenutka dirkal zelo dobro. Pogosto smo ga lahko videli na čelu glavnine, kjer je skrbel, da številni napadi niso postali resnejši. Na ta način je Van Aertu omogočal, da je ostal skrit v glavnini in hranil moči.

Kot rečeno je Kisovčan na Caubergu utrpel težavo in na robu cestišča počakal nadomestno kolo. A dirka se je ravno tedaj razživela, glavnina se je odpeljala naprej in vsi upi Rogle so bili pokopani.

Ubežna trojica je v ospredju dobro sodelovala in uspešno zadrževala okoli 30 sekund prednosti. Kljub številčni prednosti zasledovalcev, med katerimi je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), prave bojazni na čelu dirke ni bilo. V zadnje kilometre so pripeljali z udobno prednostjo, ki jim je na ciljni ravnini omogočala tudi nekaj taktičnih iger.

Dolgo časa so se spogledovali, zasledovalci so se počasi bližali, a prednost trojice je bila dovoljšna, da so ohranili mirno kri. Prvi je s šprintom začel Van Aert, Pidcock se mu je nemudoma prilepil na kolo, medtem ko je Schachmann sprejel vlogo najšibkejšega.

Pidcock in Van Aert sta se borila vse do ciljne črte, preko katere sta oba potisnila kolo. V cilju sta se le spogledala, pravega veselja pa (še) ni bilo, saj nihče ni vedel, kdo je zmagovalec. Skoraj deset minut kasneje je bil Belgijec le oznanjen kot zmagovalec in slavje se je lahko začelo.

Zelo dobro je z dirko danes opravil Mohorič, ki je bil v zaključku eden aktivnejših kolesarjev. V cilj je prišel z zasledovalno skupino, ki se je udarila za mesta od tretjega dalje. Mohorič je na koncu zasedel deveto mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev na dirki.

Prejšnji članekMarianne Vos najhitrejša v zaključnem šprintu Amstel Gold Racea
Naslednji članekTom Pidcock: »Ne moreš oporekati fotofinišu.«