Igra milimetrov pripadla Dylanu Groenewegenu, Roglič pridobil eno mesto

Dylan Groenewegen je zmagovalec tretje in hkrati zadnje danske etape Dirke po Franciji. V zadnjih metrih je bil najbolj iznajdljiv in za nekaj milimetrov ugnal nosilca rumene majice Wouta van Aerta.

Dirka po Franciji se je od Danske in tamkajšnjega izjemnega vzdušja poslovila s šprintersko etap, v kateri je bil najhitrejši Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco). Po precej mirnih uvodnih kilometrih, v katerih je bežal zgolj Magnus Cort (EF Education-EasyPost), smo v zaključku zopet videli nekaj več živčne drame.

Devet kilometrov do cilja, ko je glavnina že pošteno dvignila tempo, je zoženje ceste povzročilo padec skupine. Ta se je prepolovila, v ospredju so ostali šprinterji in nekateri kandidati za končno zmago, številni kolesarji pa so se morali sprijazniti, da bodo danes pridelali nekaj zaostanka.

Bahrain Victorious so bili veliki osmoljenci etape, skoraj celotna ekipa je ostala v ozadju. Sicer so se nato trudili v ospredje pripeljati kapetana Jacka Haiga in Damiana Carusa (Bahrain Victorious), a naposled so morali sprejeti 39 sekund zaostanka.

Močno zredčena skupina je nato med seboj obračunala za etapno zmago. Pričakovano so se zanjo pomerili šprinterji, ki so zopet prikazali trd boj. Naposled se je v kaosu zadnjega kilometra najbolje znašel Dylan Groenewegen, ki je v zadnjem metru z ‘metom kolesa’ za nekaj milimetrov prehitel Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) in prišel do želene zmage.

(vir: twitter)

Van Aert je še tretji dan zapored prišel do drugega mesta in še vedno išče prvo etapno zmago na letošnji dirki. A kljub “neuspehu” ga lahko veseli dejstvo, da je zadržal rumeno majico, hkrati pa še povečal prednost v točkovanju za zeleno majico.

Slovenski kolesarji so danes preživeli precej miren dan. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je opravljal veliko dela za Groenewegena, a ga je na kolo tekmecev oddal že pred zadnjim kilometrom. V glavnini sta tako končala le Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma), ostali pa so pridelali nekaj zaostanka.

Primož Roglič je zaradi zaostanka Filippa Ganne (Ineos Grenadiers) v skupnem seštevku pridobil eno mesto in je sedaj sedmi. Tadej Pogačar pa ostaja na tretjem mestu.

Prejšnji članekAlejandro Valverde po namerno povzročeni nesreči voznika avtomobila pristal v bolnišnici
Naslednji članekDirka po Franciji izrekla sožalje ob tragediji na Danskem