Ideja o združitvi Grand Tourov

Matteo Trentin, član ekipe CCC, je na svojem Twitter profilu predstavil idejo, ki je pri kolesarskih navdušencih pristala na zelo plodnih tleh. Nekakšna dirka po Evropi bi združila vse tritedenske dirke v eno in s tem vsaj nekoliko sprostila urnik, ki bo po času koronavirusa nabit s prestavljenimi dirkami.

»Zakaj ne bi letos organizirali le enega Grand Toura? Začetek v Rimu, nato skozi Madrid in zaključek v Parizu. Na štartu bi bili vsi najboljši kolesarji, hkrati pa bi bil to odličen način, da bi po teh hudih časih s kolesarsko dirko povezali vse ljudi.« je zapisal nekdanji evropski prvak.

Čeprav je ideja večino privržencev kolesarstva navdušila, pa so nekateri v izvedbi takoj videli pomanjkljivosti. »Koliko časa pa bi trajalo, 9 tednov s sedmimi dnevi počitka?« se glasi eden izmed ciničnih komentarjev, ki je Trentina spodbudil, da je idejo še nekoliko poglobil.

»Da sem bolj jasen. Običajna dolžina dirke. 21 etap, 7 francoskih, 7 italijanskih in 7 španskih. In najpomembnejše: v enem povezanem dogodku. Da vse skupaj ponovno zaženemo. V letu 2021 pa nazaj na stare tirnice

Nekateri navijači so nato šli še korak dlje, predlagali so vključitev tras nekaterih klasik v izvedbo dirke, tako bi kolesarji v Italiji na eni izmed etap vozili od Milana do San Rema, v Španiji po poti klasike San Sebastian in se v Franciji spopadli s tlakovci med Parizom in Roubaixom.

Kot že zapisano v uvodu, je splošen odziv na idejo zelo pozitiven, vprašanje pa je, kaj o tem menijo tisti, ki za dirkami stojijo. Žal je težko verjeti, da bi organizatorja (A.S.O. in RCS Sport) našla skupni jezik, a morda so časi, v katerih se nahajamo dovolj kritični, da bi se prilagodila in izpeljala eno največjih združitev dirk vseh časov.

Prejšnji članek15 kolesarskih knjig vrednih branja
Naslednji članekPogačar v vlogi raperja