Hud padec Mathieuja van der Poela zaznamoval gorskokolesarsko dirko, naslova se veseli Tom Pidcock

Gorskokolesarsko dirko na olimpijskih igrah sta močno zaznamovala kolesarja, ki ju poznamo tudi s cestnih preizkušenj. Kot favorita za zlato sta se na progo podala Tom Pidcock in Mathieu van der Poel, a v cilju se je smejalo le enemu.

Tom Pidcock (Velika Britanija) in Matheiu van der Poel (Nizozemska) sta sklenila, da na olimpijskih igrah raje kot na cestni dirki, nastopita na gorskokolesarski preizkušnji. Oba sta stara znanca brezpotij, v preteklosti sta na gorskem kolesu dosegla že številne odmevne rezultate, zato sta v Tokio prišla kot glavna favorita za naslov.

Oba sta dirko odprla zelo dobro, predvsem je bil lahko zadovoljen Pidcock, ki se je hitro prebil na vodilna mesta in se tako izognil gneči prvega kroga. Nekaj več dela je imel Van der Poel, a tudi Nizozemec je počasi prihajal v ospredje.

Le nekaj minut kasneje pa se je stanje na dirki močno spremenilo. Van der Poel je vozil pred Pidcockom in na enem izmed skokov zašel v težave. Sprednjega kolesa ni uspel ohraniti dovolj visoko in z njim udaril v tla, posledično pa padel preko krmila in odletel po pobočju navzdol.

Van der Poel je bil v vidnih bolečinah, kar je potrjeval tudi njegov glasen krik ob trku s tlemi. Kljub temu je pobral kolo in nadaljeval z dirko. Njegovih sanj o olimpijskem zlatu je bilo žal konec, saj se je čelo dirke že odpeljalo naprej. Nizozemski as je tako ostal tudi brez boja za zmagovalni oder, kateremu je podredil pretekli mesec in je zaradi njega celo predčasno zapustil Dirko po Franciji.

Pidcock se je padcu uspel izogniti in tako ostal v ospredju, kjer sta mu družbo delala še Mathias Fluckiger (Švica) in Nino Schurter (Švica). Britanec se je nato večkrat skušal z dvigom tempa znebiti obeh Švicarjev, kar mu je uspelo v tretjem oziroma četrtem krogu.

Peti krog ga je dokončno ustoličil kot prvaka. Flueckiger, ki je dlje izmed obeh Švicarjev držal tempo Pidcocka, je na zahtevnem vzponu moral stopiti s kolesa, medtem ko ga je britanski mladenič uspel v celoti prevoziti in prednost je zrasla preko 10 sekund. Do cilja je moral Pidcock le še ostati na kolesu, to mu je uspelo in pri 21 letih se veseli svoje prve olimpijske kolajne.

Tom Pidcock je z zastavo v rokah pripeljal v cilj. (vir: twitter)

Drugo mesto je zasedel Flueckinger, tretji pa je bil Španec David Valero Serrano, ki je prehitel Schurterja in odbil napade ostalih tekmecev, ki so se spogledovali z bronastim odličjem.

Mathieu van der Poel je po nekaj krogih spoznal, da danes ni več konkurenčen, hkrati pa so bile posledice padca prehude, da bi lahko dokončal dirko. Ob njegovem imenu je tako zapisano DNF, saj ni uspel priti do cilja.

Prejšnji članekEkipe nagradni sklad z Dirke po Valoniji podarile prizadetim v poplavah
Naslednji članekMathieu van der Poel za padec krivi »nenapovedano« odstranitev klančine