Hirschi v drugo le uspel priti do uspeha kariere

Štiri dni po neuspešnem 90-kilometrskem begu, je svojo srečo danes znova preizkusil Marc Hirschi. Danes je bežal »le« 40 kilometrov, na katerih si je privozil preko pol minute prednosti, ki je zadoščala za največjo zmago v njegovi karieri in sploh prvo v članski kategoriji.

Švicarski mladenič danes ni bežal v »glavnem« begu etape. Po dolgem boju se je izoblikovala šesterica kolesarjev, ki se je podala na iskanje sreče. Glavnina, predvsem Bora-hansgrohe je poskrbela, da si ubežniki večje prednosti niso privozili, največ je znašala dve minuti.

Ko se je prvi beg štirideset kilometrov do cilja končal, so iz glavnine napadli drugi kolesarji. Najbolj aktivni so bili člani Sunweba, ki so v beg poslali kar tri kolesarje, med njimi tudi Marca Hirschija. Švicar se je po nekaj kilometrih vožnje z ubežno skupinico odločil za samostojno akcijo.

Hirschi si je privozil 30 sekund prednosti pred Marcom Solerjem in Maxom Schachmannom, ki sta se podala za 22-letnikom. Še dodatne pol minute so zaostajali ostali lovci na etapno zmago, ki jim je poveljeval Julian Alaphilippe. Glavnina se z begom ni obremenjevala, svoj zaostanek je zadržala na dveh minutah in skrbela, da ne pride do časovnih razlik med favoriti.

Julian Alaphilippe se je v ozadju večkrat skušal preseliti na čelo dirke, a danes je bil Hirschi premočen. Švicar je bil odločen, da mu danes etapna zmaga ne bo ušla. Ob prehodu petkilometrske oznake je postalo jasno, da bo osmoljenec 9. etape, danes uspešno opravil popravni izpit in prišel do sploh prve zmage v članski konkurenci.

V cilj je prišel 47 sekund pred Pierrom Rollandom, ki je v zaključku poskušal z napadom, a več kot nekaj sekund prednosti pred zasledovalci ni uspel pridobiti. Sunwebov uspeh je danes dopolnil Soren Kragh Andersen, ki je prišel do tretjega mesta.

Slovenski kolesarji so danes delo opravili z odliko. Tako Primož Roglič kot Tadej Pogačar sta v cilj prišla z glavnino in uspešno preživela še eno etapo. Z glavno skupino sta ciljno črto prečkala tudi Luka Mezgec in Jan Polanc, nekaj minut pa je zaostal Matej Mohorič, ki je svoje delo opravil že pred ciljem.

Prejšnji članekKdo je na Touru do 10. etape zaslužil največ?
Naslednji članekDrugi pozitiven test ekipe ne bo izločil z dirke