Hirschi najhitrejša puščica v Valoniji, Pogačar v deseterici

Marc Hirschi je zmagovalec Valonske puščice. Švicar je s konkurenco opravil na zadnjem kilometer dolgem vzponu, kjer je med dekleti v dopoldanskem času do zmage prišla tudi Anna van der Breggen. Najboljši Slovenec je bil Tadej Pogačar, ki je zasedel deveto mesto.

Sezono ardenskih klasik je po ponovnem zagonu dirk otvorila Valonska puščica. Težka preizkušnja v Belgiji se tradicionalno konča na vrhu vzpona Mur de Huy, kjer se tudi največkrat odloča o zmagovalcu.

V begu so danes dan preživeli štirje kolesarji, ki so vztrajali do nekaj deset kilometrov do cilja, nato pa se je za samostojno akcijo odločil ubežnik Mauri Vansevenant. Mladi Belgijec je vozil odlično, dolgo je zadrževal trideset sekundo prednost pred glavnino in počasi se je v njegove misli prikradla misel o zmagi.

V lov za članom Deceuninck-Quick Stepa se je pognal Rigoberto Uran, ki je prepolovil prednost Vansevenanta, a uloviti ga ni uspel. Nato pa je sledila napaka vodilnega Belgijca, na enem izmed ovinkov je zgrešil pravilno linijo in končal v grmovju ob cesti. Kljub hitremu pobiranju ga je ujel Uran, nekaj metrov kasneje pa je oba skupaj »pojedla« glavnina.

Okoli petdeset kolesarjev je skupaj začelo zaključni vzpon, med njimi tudi Matej Mohorič in Tadej Pogačar, ki sta bila ob vstopu na klanec odlično postavljena. Glavnina se je nato povsem razbila, proti vrhu se je skupaj odpeljalo le 25 kolesarjev, ki jim je poveljeval Richie Porte.

Prvi je napadel Michael Woods, ki je za seboj potegnil še pet kolesarjev, ostali pa tempa niso zdržali. Stik s čelom dirke je izgubil tudi Tadej Pogačar. Michael Woods je skupinico popeljal do 100 metrov do cilja, nato pa se je mimo izstrelil Marc Hirschi, ki si je privozil nekaj metrov prednosti. Najbolje mu je sledil Benoit Cosnefroy, ki pa Švicarja ni uspel ujeti.

Hirschi se tako veseli prve zmage na enodnevni dirki v članski konkurenci in še naprej potrjuje status največjega odkritja letošnje sezone. Mesti na stopničkah sta zapolnila še Cosnefroy in Michael Woods.

Slovenci smo imeli na današnji dirki tri predstavnike, Jana Polanca, Tadeja Pogačarja in Mateja Mohoriča. Veliko smo pričakovali predvsem od slednjih dveh, ki sta pričakovanja upravičila. Vsi trije Slovenci so z glavnino začeli zadnji vzpon, kmalu je nato odpadel Jan Polanc, medtem ko sta Pogačar in Mohorič držala tempo najboljših.

Na koncu so jima nekoliko pošle moči, Mohorič je popustil že nekaj metrov po prevoženi polovici vzpona, Pogačar pa je vztrajal skoraj povsem do vrha. Zmagovalec Toura je danes zasedel 9. mesto, Mohorič je končal kot 25., Polanc pa kot 61.

Van der Breggenova ostaja kraljica Valonske puščice

Že dopoldne so se na progo podala dekleta, ki so odvozila nekoliko skrajšano različico Valonske puščice. Po 124 kilometrih se je dirka prav tako končala na vrhu Mur de Huya.

Zredčena glavnina, ki je skupaj prišla pod vzpon se je še dodatno zredčila na najstrmejšem delu klanca. Anna van der Breggen je narekovala oster tempo, ki sta mu uspeli slediti le Uttrup Cecilie Ludwig in Demi Vollering.

Trojica je skupaj zapeljala v zadnji 200 metrov, kjer je Nizozemka še nekoliko dvignila število obratov pedal in si privozila nekaj metrov prednosti. To je zadržala vse do ciljne črte in se veselila še šeste zaporedne zmage na Valonski puščici.

Na dirki smo imeli Slovenci dve predstavnici, Uršo Pintar in Eugenio Bujak. S progo je bolje opravila prva, ki je zasedla 25. mesto, Bujakova pa je končala devet mest nižje.

REZULTATI MOŠKE DIRKE

REZULTATI ŽENSKE DIRKE

Prejšnji članekDylan Groenewegen letos ne bo več dirkal
Naslednji članekKoronavirus odnesel Amstel Gold Race