Govekar po diskvalifikaciji dveh tekmecev na petem mestu, zmaga Laportu

Matevž Govekar se je prvič na letošnjem Kriteriju Dauphine pokazal v ospredju in se podal v boj za etapno zmago. Ciljno črto je prečkal kot sedmi, po diskvalifikaciji tekmecev pa napredoval na 5. mesto. Zmago je še drugič odnesel Christophe Laporte.

Kriterij Dauphine je znova postregel s šprintom glavnine, ki je bil tokrat pisan na kožo najhitrejšim fantom v karavani. A prav prerivanje v iskanju tako želene zmage je dva izmed glavnih favoritov na koncu stalo diskvalifikacije.

V zaključek je skupaj prišla velika skupina, ki je uspešno preživela zadnji vzpon dneva in si privozila priložnost za prestižno zmago. Pričakovano smo na čelu znova videli vse najboljše šprinterje, med katere se je umešal tudi edini Slovenec na dirki Matevž Govekar (Bahrain Victorious).

Slovenec se je na ciljni ravnini dobro skrival v zavetrju vse do zadnjih 150 metrov, ko sta ga z ugodnega položaja izrinila precej izkušena Dylan Groenewegen (Jayco-Alula) in Sam Bennett (Bora-hansgrohe).

Na koncu ne eden ne drugi nista prišla do zmage. Znova je bil namreč najmočnejši adut Jumbo-Visme Christophe Laporte, ki še naprej kaže dobro formo pred Dirko po Franciji. Nosilec rumene majice je tako še povečal svojo prednost v skupnem seštevku, a se bo ta na gorskih etapah hitro stopila.

Matevž Govekar je v cilj zapeljal na 7. mestu in že s tem dosegel spoštovanja vreden rezultat. Dejstvo je, da bi lahko pristal še precej višje, če ne bi bil dvakrat grdo zaprt, kar je spoznala tudi žirija. Ta je po pregledu posnetkov Groenewegena in Bennetta diskvalificirala, posledično pa je naš kolesar napredoval na 5. mesto.

Prejšnji članekTik pred izidom objavljen še drugi napovednik za serijo o Dirki po Franciji
Naslednji članekDerek Gee izkoristil uspehe z Dirke po Italiji in si priboril podaljšanje pogodbe