Gorka Izagirre z izjemnim posredovanjem ubežal padcu

Španski veteran Gorka Izagirre je bil na včerajšnji etapi milimetre oddaljen od nesreče. Na spustu je zapeljal s ceste in se v zadnjem trenutku izmaknil trku s parkiranim avtomobilom.

Včerajšnjo etapo je zaznamovalo izredno slabo vreme, ki je v zaključku odneslo celo televizijski prenos. A še preden smo gledalci ostali brez slike, smo lahko videli noro reševanje Gorke Izzagireja (Astana-Premier Tech), ki se je na spustu s predzadnjega vzpona le za las izmaknil avtomobilu ob cesti.

Španec je na spustu napadel skupaj z Antoniijem Pedrerom (Movistar) in dvojica si je privozila nekaj metrov prednosti. Izagirre je vztrajal v zavetrju rojaka in kljub spolzkemu terenu sta proti dolini drvela s hitrostjo okoli 60 km/h.

Nato pa je sledil desni ovinek, ki ga je Pedrero odvozil dobro, Izagirre pa je napačno ocenil linijo in zaradi nezmožnosti hitrega zaviranja zapeljal zelo široko proti robu cestišča. Zaradi velike hitrosti je moral zapeljati na travo in se tako rešiti pred padcem.  

Izgledalo je, da ima Španec situacijo pod nadzorom, nato pa je sledila nova težava. Ob cesti so bili namreč parkirani avtomobili, ki so ovirali nemoten povratek na cesto. Še posebej veliko oviro je predstavljal zadnji parkirani avtomobil, ki je z zadkom segal nekoliko na cesto.

Izagirre je moral zavoljo ohranjanja položaja na kolesu odpeti desno nogo in tako reševati položaj. S telesom se je uspel izogniti stiku z avtomobilom in varno se je lahko vrnil na cesto. V primeru dotika pa bi Španec lahko doživel hudo poškodbo.

Povsem brez posledic celoten dogodek ni bil. Izagirre je po povratku na cestišče izgubil stik s Pedrerom, hkrati pa močno zmanjšal tempo spuščanja in bil kmalu ujet s strani skupine favoritov.

Na vzponu je nato ponovno našel pravi pogum in pomagal Aleksandru Vlasovu (Astana-Premier Tech), da je omilil izgube zaradi predhodnih tehničnih težav. V cilj je Izagirre prišel na osmem mestu, dve minuti in pol za zmagovalcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers).

Prejšnji članekDIRKA PO ITALIJI: Kdo bo najsrečnejši po tretjem tednu?
Naslednji članekNavijača Egana Bernala “spodbujala” kar z motorno žago