Gneča v ovinku? Skoči na pločnik med gledalce!

Na prvi spomladanski klasiki sezone Omloop Het Nieuwsblad smo videli zanimivo situacijo, ki bo najverjetneje še dolgo pod drobnogledom Mednarodne kolesarske zveze. Na vstopu v enega izmed ozkih ovinkov so številni kolesarji namreč zapeljali kar na pločnik in si nekoliko prikrojili traso.

Pred letošnjo sezono je bilo ogromno govora o izboljšanju varnosti kolesarjev. Tema bo očitno aktualna še dolgo, saj se že ob začetku spomladanskih klasik pojavljajo številne situacije, ki ne pripomorejo k izboljšanju pereče težave.

Eno takih smo videli na dirki Omloop Het Nieuwsblad. Triinštirideset kilometrov do cilja je glavnina zapeljala v oster levi ovinek. Cesta se je močno zožila, zaradi česar so se morali nekateri kolesarji skoraj povsem ustaviti. Ker številnim to ni dišalo, so enostavno zavili na pločnik in se tako izognili zastoju.

Pravila Mednarodne kolesarske zveze prepovedujejo vsakršno vožnjo na pločniku, ki ni smatran kot del trase. Ob takih situacijah namreč lahko hitro pride do nesreče, saj se gledalci ne umaknejo dovolj hitro. Tudi v Belgiji smo videli, da so gledalci zadnji trenutek skočili izpred koles. Situacija se je tokrat na srečo iztekla dobro in večjih težav ni bilo, a ob številčnejših gledalcih ob cesti, bi se vse skupaj lahko končalo zelo drugače.

Mednarodna kolesarska zveza se za zdaj na dogodek še ni odzvala. Če bodo komisionarji dosledni, bodo morali nekateri kolesarji odgovarjati za svoja dejanja. A žal smo v preteklih letih večkrat spoznali, da Mednarodna kolesarska zveza rada pogleda stran, ko gre za kršitve s srečnim koncem.

Podobno situacijo smo namreč na Omloop Het Nieuwsbladu videli že v preteklosti. Leta 2017 so si z vožnjo po pločniku pomagali Greg Van Avermaet, Peter Sagan in Sep Vanmarcke, ki so na koncu osvojili prva tri mesta. UCI takrat, kljub številnim pritožbam konkurence, ni ukrepal.

Omloop Het Niewsblad se je letos sicer končal brez večjih težav. Neskladno s preteklimi leti se je za zmago na koncu borila velika skupina kolesarjev, v kateri je bil z naskokom najboljši Davide Ballerini, ki je izkoristil izjemen šprinterski vlak Deceuninck-Quick Stepa.

Prejšnji članekPrvo flamsko klasiko sezone prepričljivo osvojil Davide Ballerini
Naslednji članekVIDEO: Glavnini na dirki nasproti pripeljal avtomobil