Glavnina ni vedela za pobeglo Avstrijko; Van Vleutenova mislila, da je zmagala

Ženska cestna dirka je postregla z eno najbolj neverjetnih olimpijskih zgodb. Zmago je slavila nepoznana Avstrijka Anna Kiesenhofer, saj so favoritinje v ozadju preveč taktizirale. A v glavnini niso vedele, da je pred njimi na cesti sploh še kdo. Annemiek van Vleuten se je zato ob prihodu v cilj veselila zmage, kljub temu da je ciljno črto prečkala kot druga.

Olimpijska preizkušnja je spisala noro zgodbo. Slavila je 30-letna Anna Kiesenhofer, ki je nihče ni uvrščal niti v širši krog favoritinj, saj Avstrijka v svoji karieri prav veliko odmevnih dosežkov še nima. V cilju je postalo jasno, da je današnjo zmago dosegla tudi po zaslugi pomanjkanja informacij v glavnini, kjer pravega lova nanjo sploh niso organizirale.

Annemiek van Vleuten je bila ena glavnih favoritinj za zlato odličje in večkrat je poskusila z napadi od daleč. Vselej je bila neuspešna, zato se je odločila, da bo počakala na zaključne kilometre, kjer bo skušala zadati odločilni udarec vsem tekmicam.

Nizozemka je res napadla šele na dirkališču, kjer se je dirka končala in uspela streti vse tekmice v glavnini. Zmagoslavno je dvignila roki in se veselila zmage. A česar ni vedela, je to, da je minuto pred njo enako storila tudi Anna Kiesenhofer, ki se je resnično veselila zlata, Van Vleutenovi pa je ostal le boj za srebro.

Na olimpijskih igrah kolesarji in selektorji ne uporabljajo radijskih povezav, zato imajo tekmovalci zelo malo informacij o dogajanju na cesti. Veliko več se morajo zanašati na lastne občutke in sami nadzorovati dogajanje okoli sebe. Slabost tega smo lahko jasno videli danes, ko so kolesarke zaradi pomanjkanja informacij ostale brez boja za zlato.

Annemiek van Vleuten je v cilju stekla v objem trenerja in z njim slavila zmago, le nekaj trenutkov kasneje pa začudeno spoznala, da ni postala olimpijska prvakinja. Kasneje je tudi medijem potrdila, da je ob vožnji po ciljni ravnini mislila, da se pelje naslovu naproti, zaradi česar je bila v cilju jasno razočarana.

Van Vleutenova pa ni edina, ki je storila napako. Tudi tretje uvrščena Elisa Longo Borghini je mislila, da se bori za zlato in ji ga je pred nosom odnesla Van Vleutenova, ter da se bo samo okitila s srebrom.

Jasno je torej, da glavnina ni imela informacije o ubežnici, zato je bilo v zaključku prisotno ogromno taktiziranja namesto organiziranega lova. Mnogi so bili v preteklosti kritični o zastarelem načinu dirkanja brez radijskih povezav in morda bodo ravno take zgodbe povod za vstop v moderno dobo dirkanja.

Prejšnji članekBujakova poskrbela za najboljšo slovensko uvrstitev na OI, prvakinja presenetljivo postala Kiesenhoferjeva
Naslednji članekEkipe nagradni sklad z Dirke po Valoniji podarile prizadetim v poplavah