Giro d’Italia Donne najbolje otvorila zasedba Trek-Segafreda

V Italiji se je z ekipno vožnjo na čas začela največja ženska dirka. Na 10-dnevni preizkušnji Giro d’Italia Donne skupno zmago brani Anna van der Breggen (SD Worx), a dirko je bolje otvorilo moštvo Trek-Segafredo.

Vse bolj redko videna disciplina je otvorila največjo žensko dirko. V ekipni vožnji na čas so favoritinje za končno zmago s pomočjo sotekmovalk skušale pridobiti čim boljše izhodišče pred nadaljevanjem dirke.

Trasa med Fossanom in Cuneom je bila dolga 26,7 kilometra in se je od začetka do cilja stalno rahlo dvigala. Kolesarke so se dvignile za okoli 150 višinskih metrov, kar ni nič pretiranega, vendar pa trasa vse od cilja ni popustila niti za meter, ves čas je visela rahlo navzgor.

Po današnjem dnevu se najbolj smeji članicam Trek-Segafreda, ki jim na papirju poveljuje Lucinda Brand, a v šesterici je še kar nekaj kolesark, ki lahko tudi same resno računajo na končno zmago. Ob Nizozemki so tu še Elizabeth Deignan, Elisa Longo Borghini in Ellen Van Dijk.

Prav po zaslugi izjemno močne zasedbe so kolesarke ameriškega moštva danes najhitreje opravile s traso. Za slabih 27 kilometrov so potrebovale 33 minut in 40 sekund, povprečno so vozile s hitrostjo 47,58 km/h.

Na drugo mesto se je zavihtela zasedba SD Worxa, ki je zaostala osem sekund in tako poskrbela, da bo tudi Anna van der Breggen imela dobro izhodišče. Na tretjem mestu je z etapo končala slovensko-italijanska zasedba Ale BTC Ljubljana, ki računa na visoko uvrstitev Mavi Garcie. Ta bo imela pred jutrišnjo etapo že velik zaostanek, njeno moštvo je s traso opravilo 40 sekund počasneje kot zasedba Trek-Segafreda.

Favoritinje za končno zmago časa za počitek ne bodo imele. Že jutri jih čaka zahtevna etapa, ki se po 100 kilometrih konča na vzponu prve kategorije. Na vrh prelaza Prel vodi 13-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 7,2 odstotka.

Prejšnji članekUsoda Rogliča na Touru bo določena v večernih urah
Naslednji članekKolesarji se bodo zaleteli v Alpe