Giro danes zavija na »Polančevo« Etno

Tretja etapa Dirke po Italiji se bo končala na znamenitem ognjeniku Etna. Do vrha vodi 20-kilometrski vzpon, na katerem pričakujemo prve boje za skupni seštevek. Etna je sicer v slovenskih srcih zapisana zelo dobro, leta 2017 je tam namreč slavil Jan Polanc.

Karavana se bo danes na pot podala iz mesteca Enna. Med štartom in ciljem bodo morali prekolesariti 150 kilometrov, z nestrpnostjo pa bomo pričakovali predvsem zadnjih dvajset. Do vznožja Etne bodo kolesarji morali premagati kar nekaj razgibanega terena, tudi številne krajše vzpone, ki pa jih organizator ni kategoriziral.

Dolg vzpon, ki je najstrmejši tik pod vrhom

Ko bodo kolesarji zavili v Linguaglosso, se bo začelo zares. Cesta se bo postavila navkreber in tako vztrajala slabih dvajset kilometrov. Vzpon na Etno je dolg, njegov povprečni naklon pa znaša 6,7 odstotka, kar ga uvršča v prvo kategorijo. Vzpon vsekakor ni lahek, a tudi ne spada med najtežje na dirki. Kolesarjem gre na roko predvsem lepa izpeljava vzpenjanja, saj se cesta dviga zelo enakomerno.

Prerez vzpona na Etno. vir: twitter

Ko bo za kolesarji že 15 kilometrov vzpona, pa se bo cesta prvič zares prelomila. Tik pod vrhom je namreč klanec najbolj strm. Cesta poseže tudi po 13 odstotkih naklona, na katere bodo kolesarji zapeljali kilometer in pol pred ciljem.

Pričakujemo boj favoritov za končno zmago

Danes bomo v begu najverjetneje videli veliko kolesarjev, ki pa jih glavnina ne bo želela spustiti predaleč. V zaključku imajo namreč svojo računico predvsem favoriti za končno zmago, ki bodo obračunali mož na moža.

Thomas bi danes v rožnatem lahko zamenjal klubskega kolega Ganno. vir: twitter

Glavna favorita za etapno zmago sta Simon Yates in Geraint Thomas, slednji bi z zmago najverjetneje tudi skočil v rožnato majico. Blizu čela dirke se bodo skušali držati tudi Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali in Steven Kruijswijk, ki prav tako računajo na visoko uvrstitev.

Nevarna pa ne bo le zgoraj omenjena peterica. Svoje mesto pod žarometi bodo iskali še Rafal Majka, Joao Almeida in Wilco Kelderman. Prav vsak izmed trojice danes lahko slavi, če bo pravilno razporedil moči in izkoristil šibkosti tekmeca.

Slovenca bi lahko videli v begu

Bahrain-McLaren je v Italijo prišel po etapne zmage, saj resnega konkurenta v skupni razvrstitvi nimajo. Še najvišje bo verjetno uvrščen Pello Bilbao, ki pa bo verjetno raje vzel etapno zmago kot mesto med prvo petnajsterico v skupnem seštevku.

Slovenski dvojec pri bahrajnski ekipi bo tako dobil številne priložnosti za beg in lov na etape. Že danes bi lahko vsaj enega izmed njiju videli v begu. Nekaj več možnosti ima verjetno Domen Novak, ki se na vzponih znajde bolje kot Jan Tratnik.

Prejšnji članekRoglič z epskim finalom slavil zmago, trije Slovenci med prvo četverico
Naslednji članekEtapo zaznamovale težave favoritov, odpadla tako Thomas kot Yates