Gianni Vermeersch osvojil prvo mavrično majico v gravelu

V Italiji se je odvilo prvo gravel svetovno prvenstvo. To je na štart zvabilo številne zvezdnike cestnega kolesarstva in na koncu se je zmage veselil prav eden izmed njih. Mavrično majico je oblekel Belgijec Gianni Vermeersch, sicer član Alpecin-Deceunincka.

Prvo gravel svetovno prvenstvo se je, kljub številnim kritikam, odvilo brez večjih težav. Gledalci so dobili pričakovano mero bojev med najboljšimi kolesarji sveta, na koncu pa je najbolje s traso opravil Gianni Vermeersch (Belgija).

Belgijec je v družbi Daniela Ossa (Italija) napadel že daleč od cilja. Dvojica je v ospredju prevozila več kot polovico 194-kilometrske trase, v zaključku pa sama obračunala za naslov svetovnega prvaka. Odločilno potezo smo videli 7 kilometrov do cilja, ko je Vermeersch napadel na ozki stezici in se odpeljal Italijanu.

Belgijski kolesar je sam prišel v cilj in se veselil naslova svetovnega prvaka. Oss je ciljno črto prečkal 43 sekund kasneje, prav tako osamljen. Veliko bolj napet pa je bil boj za tretje mesto, kjer je v šprintu slavil Mathieu van der Poel (Nizozemska), ki je strl odpor Grega van Avermaeta (Belgija).

To je bila zame ena največjih priložnosti, da vsaj enkrat postanem svetovni prvak. Še vedno ne morem verjeti, da bom imel doma mavrično majico,” v cilju veselja ni skrival novopečeni gravel svetovni prvak.

Na dirki so nastopili tudi štirje Slovenci, ki pa niso krojili razpleta dirke. Najbolje se je odrezal Mihael Štajnar, ki je zasedel 45. mesto. Tri mesta nižje je preizkušnjo končal Nik Čemažar, medtem ko sta Robert Jenko in Marko Pavlič zasedla 81. in 100. mesto.

Tadej Pogačar ob cesti spodbujal tekmovalce

Dirko si je v živo ogledal tudi Tadej Pogačar, ki je včeraj v bližini osvojil še svojo drugo Dirko po Lombardiji. Slovenski zvezdnik je na svojem Instagram profilu objavil fotografijo z Van der Poelom, s katerim sta v zadnjih sezonah stkala prijateljsko vez. Prav tako je čestital in se fotografiral tudi z Nikom Čemažarjem.

Kot ljubitelj športa sem si prišel ogledat gravel svetovno prvenstvo in uživati v dogodku,” je povedal Pogačar, ki ne skriva navdušenja nad dirkanjem na makadamu.

Z veseljem bi bil na štartu, vendar je bilo lepo gledati tudi v cilju. Videl sem, kako fantje dirkajo. Tega ne počnem pogosto, zato je bila sedaj odlična priložnost. Zanimivo bo opazovati, kako se bodo v prihodnjih letih razvijale dirke na makadamu.”

“Z makadamom še nimam veliko izkušenj. Rad pa imam gorsko kolesarjenje, rad imam ciklokros in mislim, da gravel ni tako drugačen od cestnega dirkanja. Kmalu ga bom moral poskusiti. Morda bomo prihodnje leto v mojem koledarju našli prostor za gravel dirke. Res upam, da bo tako,” je še dodal 24-letnik, ki si želi novega izziva.

Prejšnji članek20 najtežjih kolesarskih vzponov na svetu
Naslednji članekPrimoža Rogliča čaka operacija rame