Geraint Thomas zdržal napad Primoža Rogliča, Joao Almeida pač ne

Primož Roglič je na 18. etapi dokazal, da na tej dirki še ni rekel zadnje. Z napadom na zadnjem vzponu je preizkusil tekmece in uspel streti Joao Almeido, medtem ko je Geraint Thomas zdržal pospeševanja Slovenca. Etapno zmago je sicer osvojil ubežnik Filippo Zana.

Dan se je za slovenske kolesarske navdušence začel slabo, saj je Primož Roglič (Jumbo-Visma) že na prvem vzponu dvakrat vozil povsem na začelju skupine in ni deloval najbolj prepričljivo. Na srečo je šlo le za lažni alarm, saj so se noge Kisovčana do zaključka prebudile in na zadnjem vzponu smo znova videli pravega Primoža Rogliča, ki tekmece spravlja v težave.

Tudi tokrat je imel Slovenec vse do zaključka ob sebi izjemnega Seppa Kussa, ki je lastnoročno z ostrim tempom v težave spravil Joaa Almeido (UAE Emirates) in Rogliču na stežaj odprl vrata do drugega mesta v skupnem seštevku.

Roglič je priložnost zagrabil z obema rokama in kmalu za tem dvignil tempo. Kuss je nekoliko zaostal, medtem ko je Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) kot edini še lahko sledil našemu asu. Tempo se je nato umiril in Kuss se je uspel vrniti, nekoliko pa je zaostanek s pomočjo Jaya Vina (UAE Emirates) zmanjšal tudi Almeida.

Kmalu smo videli nov dvig tempa, ki mu je znova sledil le Thomas in dvojica je ostala sama. Skupaj sta se pripeljala do cilja slabi dve minuti za zmagovalcem, a kar je bolj pomembno, 21 sekund pred Joaom Almeido.

V skupnem seštevku tako še naprej vodi Thomas, ki ima 29 sekund prednosti pred Rogličem. Almeida je zdrsnil na tretje mesto in za našim kolesarjem sedaj zaostaja 10 sekund.

Za etapno zmago so se sicer pomerili ubežniki, ki so si v prvi polovici etape privozili dovolj veliko prednost za miren zaključek dneva. Na koncu sta bila najmočnejša Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) in Filippo Zana (Jayco Alula), ki sta se udaril v šprintu. Pinot je znova začel prehitro in ostal brez moči še pred ciljem, kar je izkoristil Zana in prišel do največje zmage v karieri.

Prejšnji članekNajlepše brke karavane na poti v Uno-X?
Naslednji članekPrimož Roglič poskušal, a na koncu Thomasu ukradel le 3 sekunde