Geraint Thomas po razkritju trase Dirke po Franciji odločen, da se preizkusi na Dirki po Italiji

Geraint Thomas se bo odpovedal nastopu na Dirki po Franciji in se bo raje preizkusil na Dirki po Italiji. Razočaran je nad pomanjkanjem kronometra na francoski preizkušnji, kar je le še dodatno nagnilo tehtnico v prid italijanskega kroga.

Britanski zvezdnik se počasi spogleduje s koncem kariere. Pred mesecem dni je namignil, da bi lahko bila sezona 2023 njegova zadnja, zato jo oblikovati izkoristiti po lastnih željah. To v praksi pomeni predvsem, da bo sam izbral tritedensko dirko.

Že pred razkritjem obeh tras je dejal, da ga bolj kot na Dirko po Franciji, vleče na Dirko po Italiji. S slednjo ima še nekaj neporavnanih računov, ki jih želi poplačati pred koncem kariere.

“Gre za dirko, na kateri sem zmeraj užival, četudi sem zadnje dvakrat odstopil zaradi padca. Lepo bi se bilo vrniti in dirko dokončati,” je povedal Britanec, ki je do sedaj v Italiji dirkal štirikrat, a le dvakrat prišel do cilja. Njegov najboljši rezultat v skupnem seštevku je 80. mesto iz leta 2012.

“Po zadnjih dveh dirkah je bilo prisotno nekaj ugibanja, kaj bi bilo, če bi bilo. Leta 2020 sem bil v dobri formi. Tudi na prejšnji izvedbi, ko je bil na cesti parkiran motor … rad bi vedel, kako bi se odrezal takrat.”

Thomas nima najlepših spominov na zadnji dve Dirki po Italiji. (vir: twitter)

Član Ineos Grenadiersov si ne želi postavljati previsokih ciljev. Na dirko želi priti ustrezno pripravljen, nato pa bo preko treh tednov videl, kaj lahko doseže.

“Rad bi odvozil najboljši Giro, kar ga lahko. Ali to pomeni lov na etape ali vožnja na skupni seštevek, to je že druga zgodba. A resnično si želim voziti na Giru.”

“Podobno bo, kot letos na Touru. Prišel bom tja v najboljši možni formi in videl, kaj se zgodi.”

Tako kot številni člani karavane je tudi Thomas razočaran nad traso Dirke po Franciji, kar je še dodatno potrdilo njegovo razmišljanje, da jo dirko v prihodnji sezoni izpustil.

Glavno težavo predstavlja predvsem premalo kronometra, discipline, ki Thomasu odgovarja. V njej je običajno pridobival prednost proti tekmecem, a na le 22 kilometrih trase bi bila ta prednost zanemarljiva.

Ne vem, zakaj so to naredili,” je bil iskren Britanec, ki se veseli, da bo na Dirki po Italiji skoraj 50 kilometrov več kronometra.

“Ko sem leta 2007 nastopil na prvem Touru – dobro, to je že nekaj časa nazaj – je imel dva kronometra preko 50 kilometrov. Precejšen ekstrem je, da so šli v povsem drugo skrajnost.

“Kronometrske etape so prav tako ikonične kot ostale. Letos smo videli le tri etape s šprintom glavnine, tudi to so ikonične etape. Morda skušajo povsem premešati karte. Mislim, da smo lahko razočarani, da ni več kronometra,” je bil Britanec kritičen do organizatorja, ki vse več poudarka daje gorskim etapam.

Prejšnji članekVetrovni raj: Povprečna hitrost dirke zaradi vetra presegla 56 km/h
Naslednji članekRohan Dennis: Jumbo-Visma premika meje, legalno, seveda