Geraint Thomas doživel hladen tuš ob uvodu v sezono

V nedeljo se je končala dirka Etoile de Besseges, ki je bila za številne kolesarje prva v sezoni. Mednje spada tudi Geraint Thomas, ki je po koncu zadnje etape priznal, da je telo doživelo velik šok, saj takšnih obremenitev v zadnjem času ni bilo vajeno.

Geraint Thomas je v preteklem tednu zbral prve dirkaške dni po lanski Dirki po Italiji. Oktobra je na italijanskem krogu nastopal le tri dni, nato pa si ob padcu nalomil medenico in končal sezono.

Poškodba se je med sezonama zacelila, a pripravljenost Britanca je še daleč od vrhunske. Tega se zaveda tudi sam, a se s tem ne obremenjuje, saj prve dirke v sezoni jemlje le kot ogrevanje pred glavnim delom sezone.

»Bil je šok za sistem, a to je bilo ravno to, kar sem potreboval,« je po zaključni vožnji na čas povedal Thomas. V Francijo je prišel dvigovat svojo formo, zato se je sprijaznil z vlogo pomočnika klubskim kolegom. Ineos, ki je na dirko poslal močno zasedbo, je na koncu domov odnesel dve etapni zmagi Filippa Ganne in končno drugo mesto Michala Kwiatkowskega.

Thomas je priznal, da je pričakoval lažjo dirko, a močna zasedba, ki se je zbrala na štartu Etoile de Besseges, je poskrbela, da je bil tempo visok od prvega dne dalje.

»Nekateri dnevi so bili težki, takšni dnevi, ko trpiš ob izstopu iz ovinka in te sama udarnost dirke povsem izmuči.«

Zadnja etapa dirke je bila vožnja na čas, v kateri Thomas navadno dosega dobre rezultate. A v nedeljo mu je kronometer povzročal obilico težav. Enajstkilometrska trasa se je zaključila z 2,5-kilometrskim vzponom s povprečnim naklonom 5,9 odstotka. Thomas je na njej za klubskim kolegom Ganno zaostal 58 sekund.

Kako se bo odvil kronometer, je Thomas vedel, še preden se je pognal s štarte klančine. Noge niso bile prave in Britanec se je v svojem slogu pošalil, da bi bilo hitreje, če bi v klanec raje hodil ali tekel.

»Že na ogrevanju sem vedel, da ne bo dober dan. Napadal sem od štarta, a nato sem se skoraj ustavil in hodil na vrh vzpona. Bilo bi hitreje, če bi tekel.«

»Zavedam se, da je vse to le del širše slike. Bilo je točno to, kar sem potreboval. Po tem upam, da odhajam na Haut Varm, nato pa Tirreno – vmes pa bom kar veliko treniral,« je še dodal.

Prejšnji članekGanna upravičil vlogo favorita, Wellensu skupna zmaga
Naslednji članekUCI prepoveduje še kronometrski položaj na cestnem kolesu