Generalka pred Dirko po Flandriji tudi z dvema Slovencema

Dirka skozi Flandrijo velja za generalko pred precej bolj odmevno Dirko po Flandriji. Mnogi zvezdniki bodo izpilili še zadnje podrobnosti v formi, a največji favoriti nedeljskega spomenika bodo današnjo dirko izpustili.

Z nedeljsko Dirko po Flandriji v mislih so vsi največji favoriti za osvojitev drugega spomenika sezone sklenili, da tokratno preizkušnjo raje izpustijo. Čeprav bi jih trasa peljala preko nekaterih delov nedeljske preizkušnje, ne želijo tvegati utrujenih nog.

Dirka skozi Flandrijo ponuja 183 kilometrov in 1459 višinskih metrov, ki jih bodo kolesarji premagali na enajstih flandrijskih klancih. Trije izmed njih bodo tudi tlakovani, še sedem odsekov tlakovcev pa bomo videli na ravnini.

Nekoliko lažja trasa ponuja možnosti tudi šprinterjem, ki jih je letos na štartu ni malo, a dirko so v preteklosti vseeno osvajali predvsem specialisti za enodnevne preizkušnje.

(vir: pcs)

Pogačar odpovedal nastop, manjkata tudi Van der Poel in Van Aert

Trojica, ki se je pretekli petek na E3 Saxo borila za prestižno zmago, je nastop na Dirki skozi Flandrijo odpovedala. V nedeljo sicer Tadeja Pogačarja, Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta zopet pričakujemo v boju za zmago, generalko pa bodo raje izpustili.

Slovenski zvezdnik je sicer od začetka sezone Dirko skozi Flandrijo zapisano kot zadnjo preizkušnjo pred drugim spomenikom sezone. V zadnjih dneh pa je svoj koledar spremenil, vanj dodal E3 Saxo in odstranil današnjo preizkušnjo. Tako je poskrbel za pomemben boj z rivaloma, hkrati pa si zagotovil nekaj dni počitka več.

Tudi Mathieu van der Poel in Wout van Aert sta ubrala podobno taktiko. Nekaj dni več regeneracije in treninga jima je bolj mikavno kot morebitna današnja zmaga. Jasno, vse je podrejeno lovu na nedeljsko zmago, zanju eno najprestižnejših v sezoni.

Slovenci z dvema predstavnikoma

Slovenci povsem brez kolesarjev na današnji dirki vseeno ne bomo. Naše barve bosta branila Matevž Govekar (Bahrain Victorious) in Luka Mezgec (Jayco Alula).

Mezgec bo v Belgiji zopet prevzel vlogo pomočnika. Tokrat bo deloval v službi Michaela Mathewsa, ki bo glavni adut ekipe. Slovenec upa, da mu tokrat ne bodo zmrznile noge, kot je v nedeljo potarnal po Gent-Wevelgemu. Vreme bo danes nekoliko lepše, zato lahko upamo, da bo Mezgec stik z najboljšimi držal povsem do konca.

Luka Mezgec je v nedeljo na Gent-Wevelgem “zmrznil”. Tokrat upa, da stik z glavnino drži precej dlje. (vir: Instagram)

Tudi Matevž Govekar na dirko odhaja kot pomočnik, čeprav bo imel nekoliko bolj svobodno vlogo kot jo je vajen. V bahrajnski ekipi izrazitega kapetana namreč ni, še največ se pričakuje od Freda Wrighta, a ta letos, sploh na klasikah, ne kaže pretirano dobre forme.

Govekar bi ob dobri predstavi morda lahko celo dobil svojo priložnost, a najprej mora preživeti vse zahtevne tlakovce in klance.

Nekaj zvenečih imen vseeno bo v Flandriji

Današnja dirka se vseeno lahko pohvali z nekaterimi zvenečimi imeni.

Eden glavnih favoritov za zmago bo Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), ki se vrača v karavano po manjšem pretresu možganov. Britanec je letos v izjemni formi, ki jo bo skušal potrditi tudi na flanderskih tlakovcih.

Trek-Segafredo bo računal na Madsa Pedersena, ki je že zadnjih nekaj dirk blizu uspeha, a mu vedno zmanjka zadnji korak. Morda bo tokrat ob nekoliko šibkejši konkurenci končno uspel prvi priti v cilj in pridobiti nekaj samozavesti pred nedeljsko dirko.

Na štartu bo tudi Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), ki po mizerni formi v začetku pomladi skuša rešiti svoje dobro ime. Kritike s strani vodstva prejema praktično od začetka sezone in le z zmagami lahko opere svoje ime.

Tu so nato še Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), John Degenkolb (DSM), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Alexander Kristoff (Uno-X), Greg van Avermaet (AG2R Citroen), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) in Pascal Ackermann (UAE Emirates).

Dirka bo od 14.10 dalje prenašana na kanalu Eurosport 1.

Prejšnji članekMed 7 kolesarji World Tour ekip, ki letos še niso dirkali tudi Slovenec
Naslednji članekChristophe Laporte potrdil odlično formo in osvojil Dirko skozi Flandrijo