Gaviria še tretjič, Evenepoel do skupne zmage

Dirke po San Juanu je prišla h koncu, zadnja izmed sedmih etap je ponudila devet krogov po San Juanu, ki so se v središču mesta zaključili s skupinskim šprintom. Še tretjič je bil najmočnejši Kolumbijec Fernando Gaviria, ki dokazuje, da bo na spomeniku Milano – San Remo potrebno resno računati nanj.

Tradicionalno najkrajša zadnja etapa dirke se je, tako kot prva, začela in končala v San Juanu. Med štartom in ciljem je kolesarje čakalo devet 15-kilometrskih krogov. Kot večino dni na argentinski dirki je tudi tokrat v beg odšlo osem kolesarjev, ki so si največjo prednost minute in 17 sekund privozili štiri kroge pred ciljem. Takrat je glavnina močneje zavrtela pedale in prednost se je začela topiti. Ubežniki so bili ujeti eden za drugim, najbolje pa se je karavani upiral Colin Joyce, ki je nekaj časa bežal celo sam in si privozil lepo prednost minute in dvajsetih sekund.

Dvanajst kilometrov do cilja pa je bil tudi Joyce priključen glavnini in jasno je bilo, da bomo videli skupinski šprint. Ekipe šprinterjev so prihajale v ospredje in začele formirati vlake, dva kilometra do cilja je celo vodilni kolesar dirke Remco Evenepoel vlekel vlak Deceuninck – Quick Stepa, a na njegovo žalost ekipni šprinter Alvaro Hodeg tega ni izkoristil.

Gaviria je še tretjič pokoril vso konkurenco. vir: Facebook

V zadnjih 500 metrih je Hodeg ostal le z enim pomočnikom Bertom van Lerbergherjem, ki je moral Kolumbijca vleči dolgih 350 metrov. Na drugi strani cestišča je domačin Maximilano Richeze začel s šprintom za Fernanda Gavirio, a se je kolesar UAE Emiratesov odločil, da ostane prilepljen na zadnje kolo Hodega. A ne za dolgo, nekaj manj kot 200 metrov do cilja je Fernando Gaviria še enkrat več dokazal, da je v izjemni formi in brez večjih težav prvi pripeljal preko ciljne črte. Gaviria je tako slavil na treh izmed sednih etap dirke po San Juanu in jasno napovedal, da gre nanj resno računati na »sprinterski klasiki« Milano – San Remo, ki je na sporedu že čez mesec in pol.

Veliki skupni zmagovalec dirke je postal Remco Evenepoel, ki si je odločilno prednost nabral na posamičnem kronometru, uspešno pa jo branil tudi na kraljevski etapi, kjer je nadoknadil zaostanek, nastal zaradi stranskega vetra. Mladi Belgijec je tako prišel do druge zmage na večdnevni dirki, a verjamemo, da bo ta izkupiček v letošnji sezoni še dvignil.

Največja poraženca dirke sta verjetno Peter Sagan in Alvaro Hodeg, šprinterja, ki sta si obetala vsaj eno etapno zmago, a Argentino zapuščata praznih rok. Drži, da je bil primarni cilj Slovaka stopnjevanje forme pred spomladanskimi klasikami, vendar bi bila zmaga v dokaj močni šprinterski konkurenci v San Juanu dobra motivacija pred nadaljnjo sezono.

Vrhunci sedme etape.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. GAVIRIA Fernando (UAE Emirates)
2. SAGAN Peter (Bora-hansgrohe)isti čas
3. HODEG Alvaro Jose (Deceuninck – Quick Step)isti čas
4. BELLETTI Manuel (Androni Giocattoli – Sidermec)isti čas
5. HOFSTETTER Hugo (Israel Start-Up Nation)isti čas
6. BARBIER Rudy (Israel Start-Up Nation)isti čas
7. APPOLLONIO Davide (Amore & Vita – Prodir)isti čas
8. MORA Sebastian (Movistar)isti čas
9. SOTO Nelson Andres (Colombia Tierra de Atletas)isti čas
10. BENFATTO Marco (Bardiani-CSF-Faizane)isti čas

KONČNI REZULTATI DIRKE:

1. EVENEPOEL Remco (Deceuninck Quick-Step)
2. GANNA Filippo (Italija)+ 0:33
3. SEVILLA Óscar (Medellin)+ 1:01
4. MCNULTY Brandon (UAE Emirates)+ 1:21
5. FLOREZ Miguel Eduardo (Androni Giocattoli – Sidermec)+ 2:11
6. OLIVEIRA Nelson (Movistar)+ 2:27
7. MARTIN Guillaume (Cofidis)+ 2:28
8. PEREDES Cesar Nicolas (Medellin)+ 2:36
9. MANNION Gavin (Rally Cycling)+ 2:53
10. DOTTI Juan Pablo (Sindicato Empleados Publicos of San Juan)+ 3:05
Prejšnji članekZdenek Štybar najhitrejši na dirkališču
Naslednji članekFuglsang obtožen dopinške afere