Gaudu do uspeha kariere, glavnina varčevala moči pred jutrišnjim peklom

Ubežnik David Gaudu je prišel do prve etapne zmage na Grand Touru. Mladi Francoz je v zaključku opravil z edinim konkurentom Marcom Solerjem. Glavnina v ozadju je skupaj prečkala ciljno črto. Večjih razlik v skupnem seštevku ni bilo, saj so vsi hranili moči za jutrišnjo kraljevsko etapo.

Farrapona danes ni postregla z boji, ki smo jih morda pričakovali. V mislih vseh je bil jutrišnji vzpon na Angliru, kjer bi se lahko odločalo o zmagovalcu dirke. Favoriti so zato privarčevali vsak atom moči, ki so ga lahko in etapno zmago prepustili ubežnikom.

Drama se je začela že pred samim začetkom etape, ko so kolesarji Ineosa na čelu s Chrisom Froomom protestirali proti odločitvi komisionarjev, da so včeraj Richardu Carapazu pripisali tri sekunde zaostanka in posledično rdečo majico predali Primožu Rogliču.

Etapa se je nato le začela in boji za vstop v beg so postregli z veliko akcije. Naposled se je le utrgala manjša skupinica močnih kolesarjev, ki se dobro znajdejo tudi v gorah.

Na zadnji vzpon je sedmerica ubežnikov vstopila s tremi minutami zaostanka, glavnina v ozadju pa prave želje po lovu ni kazala. Osmerica je kmalu postala peterica, nekaj kilometrov pa sta se odcepila David Gaudu in Marc Soler.

Dvojica je skupaj odpeljala zadnje kilometre in se v zaključku udarila za etapno slavje. Izraz na obrazu Solerja je izdajal, da je povsem na limitu, medtem ko je Gaudu deloval dokaj svež. Nekaj metrov kasneje je Francoz potrdil, kar smo gledalci lahko videli že prej. Silovito je napadel, Soler mu ni uspel slediti in prišel je do svoje debitantske zmage na Grand Touru.

Favoriti v ozadju so zadnji klanec odpeljali skupaj in prave želje po iskanju prednosti niso kazali. Nekaj več akcije smo sicer videli v zadnjem kilometru, ko je tempo dvignil Dan Martin, priključili pa so se mu Enric Mas, Carapaz in tudi Roglič. Izmed favoritov je edini stik izgubil Hugh Carty, ki je zaostal sedem sekund.

Jutri je na sporedu kraljevska etapa, ki bo pred ekrane prikovala slehernega kolesarskega navdušenca. Dan se bo končal na vrhu enega najtežjih vzponov kolesarskega sveta – legendarnem Angliruju. Trinajst kilometrov vzpona s povprečnim naklonom 9,4 odstotka bo razkril vse slabosti kolesarjev. Posebej krut je drugi del vzpona, ko se naklon nikoli ne spusti pod 10 odstotkov, še več, vmes skoraj petsto metrov posega po naklonu preko 20 odstotkov.

Prejšnji članekRoglič v zaključku pretegnil noge in slavil etapno zmago
Naslednji članekMitski boji in večni junaki – dobrodošli na Angliruju