Ganna prikazal izjemen beg in se veselil zmage

Filippo Ganna je zmagovalec pete etape Dirke po Italiji. Italijan je ves dan preživel v begu, sprva ob pomoči sedmih kolesarjev, zadnjih dvajset kilometrov pa sam. Za člana Ineosa je bila to sploh prva zmaga, ki ni bila dosežena na kronometru.

Že pred etapo se je napovedovalo, da bi danes lahko slavil kolesar, ki se bo že zgodaj podal v beg. Osem kolesarjev je danes poskusilo svojo srečo, med njimi tudi Jan Tratnik. Slovenec je skupaj s preostalimi kolesarji bežal do zadnjega vzpona, kjer pa se je ubežna skupinica začela trgati.

Pospeševanja med ubežniki so skupino zredčila na vsega štiri člane, med katerimi je bil še vedno Tratnik. Idrijčan je popustil 23 kilometrov do cilja in proti vrhu so se skupaj odpeljali Filippo Ganna, Hector Carretero in Eduardo Zardini.

Iz pelotona sta se nato izstrelila Thomas De Gendt in Augusto Einer Rubio, ki sta se uspešno preselila na čelo dirke. Tedaj je tam vztrajal le še Ganna. Italijan je odločilno potezo storil 16 kilometrov do cilja, ko je odločno napadel in si v štirih kilometrih vzpona privozil 55 sekund prednosti.

Zmagovalec uvodne vožnje na čas je tudi danes prikazal izjemno vožnjo, na spolzkem in tehnično zahtevnem spustu je vozil z določeno mero previdnosti, saj je bila prednost dovolj velika. Ob prihodu v dolino se je še zadnjič obrnil preko ramena, za seboj ni videl nikogar in slavje se je lahko začelo.

Dobre pol minute kasneje je proti ciljni črti zapeljala tudi zredčena glavnina favoritov. V njej so bili kolesarji, ki računajo na končno zmago. V zadnjih metrih smo gledali šprint za preostale bonifikacijske sekunde, ki so še ostale na cilju. Šest jih je z drugim mestom pobral Patrick Konrad, štiri pa »rožnati« Joao Almeida, ki je tako še povečal svojo prednost v skupnem seštevku.

Jan Tratnik je po neuspešnem poskusu bega v zadnjih kilometrih popustil in se v zmernem tempu prebil do cilja. Tja je prišel kot 50. z devetimi minutami zaostanka. Domen Novak je ciljno črto prečkal kot 96., zaostal je 21 minut.  

V generalni razvrstitvi je danes prišlo do nekaj sprememb pri vrhu. V rožnatem še naprej ostaja Almeida, a njegov najbližji zasledovalec je sedaj postal Pello Bilbao. Španec zaostaja 43 sekund, še pet več pa jih ima na svojem računu trenutno tretji Wilco Kelderman. Vincenzo Nibali zaseda peto mesto (1:01), Jakob Fuglsang je sedmi (1:19), na osmem mestu pa najdemo Stevena Kruijswijka (1:21).

Prejšnji članekUbežniki bodo iskali svojo priložnost
Naslednji članekPrezgodno veselje Alaphilippa skoraj stalo nove zmage