Fuglsang obtožen dopinške afere

Kot strela z jasnega je udarila novica, da naj bi Jakob Fuglsang v lanski, zanj rekordni sezoni, sodeloval z neslavnim suspendiranim zdravnikom Michelejem Ferrarijem. Danski kolesar naj bi bil, po poročanju CADF-a (kolesarska protidopinška zveza), udeležen v dopinški program Ferrarija, vsaj enega sestanka med omenjenima akterjema pa naj bi se v Monaku udeležil tudi Fuglsangov klubski kolega Alexey Lutsenko.

Michele Ferrari je s svojimi “projekti” postal eden najbolj osovraženih ljudi v svetu kolesarstva. vir: Twitter

Danski časnik Politiken je objavil »skrivno poročilo«, ki naj bi Jakoba Fuglsanga povezovalo z neslavnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem. Italijan si je neslavno ime v svetu kolesarstva priigral s sodelovanjem z mnogimi kolesarji na področju dopinga, najslavnejši pa je njegov superdopinški podvig, ki se ga je lotil skupaj z Lancom Armstrongom. Michele Ferrari ima doživljenjsko prepoved sodelovanja in povezovanja z vsemi športniki, vsakršno sodelovanje z njim pa se takoj kaznuje z dvoletnim suspenzom.

Viri, ki jih pri časniku Politiken niso razkrili, navajajo, da naj bi se Ferrari na lanski izvedbi dirke po Kataloniji sestal z ekipo Astane, katere član je Fuglsang in s katero je v preteklosti že sodeloval. Ferrari je preko lastne spletne strani vse očitke že zavrnil, vendar njegova zadnja trditev »nikoli nisem bil obtožen dopinga« izpodbija verodostojnost vseh ostalih trditev.

Tako Fuglsang in Lutsenko se zaenkrat na obtožbe še nista odzvala, so pa zato molk prekinili v ekipi Astane, kjer zatrjujejo, da ekipa ni v nikakršnem stiku z omenjenim zdravnikom ter da je kolesarjem prepovedano kakršnokoli posvetovanje z zdravnikom, ki ni del ekipe. Hkrati pa obljubljajo popolno sodelovanje s protidopinško kot tudi mednarodno kolesarsko zvezo.

Politiken navaja, da so govorili z 12 osebami, povezanimi s kolesarstvom, ki trdijo, da Jakob Fuglsang in Michele Ferrari sodelujeta. Eno takih sodelovanj naj bi se dogajalo v bližini Fuglsangovega bivališča v Monaku, kjer naj bi Danec izvajal intervalni trening, na skuterju pred njim pa naj bi mu zavetrje nudil prav Michele Ferrari.

V prihodnjih dneh pričakujemo, da se bo tančica skrivnosti dvignila in razkrila ali obtožbe držijo. V kolikor je v njih vsaj nekaj resnice, se Fuglsang poslavlja od kolesarstva za vsaj dve sezoni. Danec je lani odkolesaril najboljšo sezono v karieri, dosegel nekaj izjemnih rezultatov, kot največjega seveda zmago na najstarejši dirki sveta Liege – Bastogne – Liege.

Bo Fuglsang naslednji padli zvezdnik? vir: Twitter
Prejšnji članekGaviria še tretjič, Evenepoel do skupne zmage
Naslednji članekDevenyns presenetil na dirki Caleba Evansa