Froome pred Tourom: »Lahko pričakujete, da bom naslednjih nekaj tednov prinašal bidone«

Chris Froome se po skoraj desetletju na Dirko po Franciji podaja v drugačni vlogi kot kapetan moštva. Britanec bo letos dirkal v službi Michaela Woodsa, in kot pravi sam, bo po potrebi nosil tudi bidone.

Po prestopu k Israel Start-Up Nationu je Chris Froome upal, da se bo vrnil na nivo, ki bi mu omogočal naskok na peto zmago Dirke po Franciji. Pot na vrh je daljša od pričakovanj in letos je priložnost za izenačitev z najuspešnejšimi tekmovalci na Touru splavala po vodi.

Britanec je vlogo glavnega aduta ekipe prepustil Michaelu Woodsu, kateremu se bo podredil tudi sam. V prvi vrsti bo torej vozil v službi Kanadčana, ki bo skušal poseči čim višje v skupnem seštevku in hkrati usvojiti nekaj etapnih zmag. Slednjega si želi tudi Froome, ki pa v lovu na lasten uspeh ne bo preziral vloge v ekipi.

»Sanjski scenarij bi bil, da bi se boril za etapne zmage, a to je trenutno drugotnega pomena. Prvi cilj bo pomoč Woodsyju, ki ga bomo varovali pred nevarnostmi,« je pojasnil 36-letnik.

Froome je vlogo pomočnika nazadnje opravljal leta 2012, ko je do zmage pomagal Bradleyju Wigginsu. Prav tistega leta je dokazal, da je iz pravega testa za naskakovanje najprestižnejše kolesarske zmage in leto kasneje je osvojil svoj prvi Tour.

Letos se torej po devetih letih vrača h koreninam, zopet bo moral skrbeti za svojega kapetana, predvsem v gorah. »Lahko pričakujete, da bom naslednjih nekaj tednov prinašal bidone,« je povedal z nasmeškom na obrazu.

Froome si želi Dirko po Franciji izkoristiti za nabiranje prepotrebnih tekmovalnih kilometrov na najvišjem nivoju, ki bodo igrali ključno vlogo pri njegovi poti na vrh. Zaveda se, da so pred njim trije izredno zahtevni tedni, nič kaj lahek pa ne bo niti uvod v dirko.

»Začeli bomo v Bretaniji, tam bo nekaj zahtevnih etap. Že zgodaj v dirki se bomo povzpeli na Mur de Bretagne, kjer bodo hudi boji in resna selekcija. To zagotovo ne bodo lahki dnevi

Prejšnji članekNa štartni listi Dirke po Franciji tudi štirje Slovenci
Naslednji članekANKETA: Najlepša slovenska etapna zmaga na Dirki po Franciji?