Froome: »Če Pogačar ostane na kolesu, je dirke konec«

V karavani ni veliko kolesarjev, ki o zmagi na Dirki po Franciji vedo več kot Chris Froome. Britanec ima na svojem računu že štiri skupne zmage, letos pa dirko opazuje z zadnje vrste. Sam meni, da je letošnji Tour že odločen, zmago lahko Pogačarju odvzame le še padec.

Chris Froome je po prestopu k Israel Start-Up Nationu upal, da se bo letos na Touru lahko umešal v boj za najvišja mesta, a kmalu je postalo jasno, da bo njegov povratek na vrh trajal veliko dlje, kot si je zamislil sam.

V Francijo je prišel kot druga violina moštva in sprejel podrejeno vlogo, ki je ni opravljal že vse od leta 2012. Na prvi etapi je grdo padel, nekaj časa se je celo spogledoval z odstopom, a nato vztrajal na dirki, katero v prvi vrsti želi le dokončati.

Po dolgem času Froome torej ne posega v sam vrh razpredelnice, kjer letos kraljuje Tadej Pogačar (UAE Emirates). Britanec mladega Slovenca vidi kot zmagovalca Dirke po Franciji, saj je prednost 5:18 pred Rigobertom Uranom in 5:32 pred Jonasom Vingegaardom prevelika, da bi jo tekmeci lahko nadomestili do prihoda v Pariz.

Tekmecem ne pomaga niti dejstvo, da jih predzadnji dan čaka še druga posamična vožnja na čas, kjer bo Pogačar zopet v prednosti. Na prvi kronometrski preizkušnji na dirki je zmagal, tudi na 20. etapo pa se bo podal kot favorit.

Froome je mnenja, da Pogačarju lahko zmago prepreči le še višja sila. Če se bo do konca dirke uspel izogniti padcem, bo zmaga še drugo leto zapored njegova, saj mu je tekmeci po naravni poti ne morejo več preprečiti.

»Rekel bi, da če Pogačar ostane na kolesu, je dirke konec. Pokazal je veliko zrelosti. Mislim, da ima to dirko v žepu,« je bil odkrit 36-letnik.

Dirka se za Chrisa Frooma ni začela po željah. (vir: twitter)

Chris Froome za Pogačarjem v skupnem seštevku po 16. etapah zaostaja tri ure in šest minut, a sam se z zaostankom ne obremenjuje, saj je že pred dirko vedel, po kaj prihaja v Francijo. V prvi vrsti na dirki želi pridobiti tekmovalne občutke, po tihem je upal tudi na etapno zmago, a sanje mu je razblinil padec v prvi etapi.

Britanski zvezdnik bo moč Pogačarja letos občutil še enkrat, ponovno se bosta srečala na Dirki po Španiji. Tam bo nastopil tudi Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in najverjetneje tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma), kar pomeni, da bo boj pri vrhu še bolj oster, zaradi česar bi imel Froome lahko še več težav z držanjem tempa.  

Prejšnji članekPogačar ne razume napada Van Aerta, ta pojasnjuje svojo odločitev
Naslednji članekPogačar pričakuje napade tekmecev na ‘najtežji etapi Toura’