Merckx: ‘Froome bo imel brez Ineosa velike težave’

Eddy Merckx je med lanskim Tourom, ki je gostoval tudi v zanj domači Belgiji, po eni izmed etap pozdravljal navijače. Foto: Twitter

Pred dnevi smo poročali o novici, ki je dodobra razburkala kolesarske vode. Chris Froome naj bi se spogledoval z odhodom iz Ineosa, kar bi se lahko zgodilo že med to sezono. Štirikratni zmagovalec francoske pentlje je potrdil, da je prejel ponudbe številnih ekip, legendarni Eddy Merckx pa mu svetuje, naj Ineosa kljub vsemu ne zapušča. 

Več o razlogih za morebitni odhod Chrisa Frooma si lahko preberete tukaj. To – vsekakor perečo – temo je v ponedeljek za italijanski časopis La Stampa pokomentiral sloviti Eddy Merckx. “Nisem prepričan, kakšno je njegovo stanje. Ali je po poškodbi popolnoma okreval, je veliko vprašanje,” je prve dvome izrazil Belgijec. 

Spomnimo, Froome, ki se je poškodoval na sredini lanske sezone, je povratek dočakal na dirki po ZAE, v zadnjih intervjujih pa je večkrat zatrdil, da je njegovo zdravstveno stanje takšno kot pred poškodbo. Letos bo po vseh pričakovanjih napadal še svojo peto rumeno majico, vlogo kapetana ekipe pa si bo delil z Geraintom Thomasom in Eganom Bernalom. Prav to pa je po Merckxovem mnenju glavni razlog za Froomovo spogledovanje z odhodom. 

“Slišal sem, da si želi zapustiti ekipo. Ne dvomim, da je to predvsem zaradi tega, ker si ne želi konkurence znotraj samega moštva. A za peto zmago bo potreboval vsaj tako močno ekipo, kot jo je imel na razpolago ob prejšnjih štirih zmagah. Brez Ineosa mu bo zelo težko uspelo,” dodaja Merckx. 

Froome je na Touru slavil v letih 2013, 2015, 2016 in 2017. Sezono pred svojo prvo zmago je pri ekipi Skyja (predhodnik Ineosa, op. a.) že bil postavljen na stranski tir, ko je služil kot prvi pomočnik Bradleyju Wigginsu. V letošnji ekipi pa bo Ineos po vseh pričakovanjih imel vse zmagovalce zadnjih treh Tourov. Poleg že omenjenega Frooma, ki bo 20. maja dopolnil 35 let, še Thomasa in Bernala, ki sta si zmagi razdelila v zadnjih dveh sezonah. 

Če bo Angležu, rojenemu v Keniji, uspelo slaviti še petič, se bo v zgodovino vpisal kot šele peti posameznik s tem dosežkom. Pred tem je to uspelo že omenjenemu Merckxu, Miguelu Indurainu, Bernardu Hinaultu in Jacquesu Anquetilu

Prejšnji članekThomas opozarja na nevarnost zadnjega tedna Toura
Naslednji članekNibali na Giro, Porte in Mollema na Tour