Francoska policija preiskuje možnost uporabe prepovedanih sredstev v vrstah Arkee-Samsic

V javnost je kot strela z jasnega udarila novica, da je francoska policija odprla preiskavo proti Arkei-Samsic. Že med samo Dirko po Franciji so preiskali hotelske sobe in avtomobile francoskega moštva, sedaj pa so v priporu pridržali dva člana moštva, ekipnega zdravnika in maserja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi francoska policija v teh dneh odprla preiskavo proti manjšemu delu francoskega kolesarskega moštva. Preiskavo naj bi odprli na pobudo policije za javno zdravje, ki ji bo v naslednjih dneh poveljeval Dominique Laurens.

Laurens je v izjavi za medije povedal, da so med preiskavo hotelskih sob v prtljagi nekaterih članov moštva našli »veliko zdravstvenih izdelkov, tudi droge, ki bi se lahko označile za doping.« Poleg izdelkov za izboljšanje nastopov naj bi policija našla tudi 100 mililitrov solne raztopine skupaj z injekcijami. Pravila mednarodne kolesarske zveze strogo prepovedujejo kakršnokoli uporabo injekcij.

Francoski časnik Le Parisien poroča, da sta bila na zaslišanju tudi Nairo Quintana in Dayer Quintana, ki sta oblastem ponudila popolno sodelovanje.

Kdo vse je osumljen uporabe nedovoljenih sredstev za zdaj še ni znano. vir: twitter

Nastali položaj je komentiral direktor ekipe Arkea-Samsic Emmanuel Hubert, ki sebe in ekipo oddaljuje od oseb, ki so trenutno v postopku zaslišanja.

»Preiskava se je zgodila, a kot sem že povedal, so vanjo vključeni le nekateri kolesarji in njihovi spremljevalci, ki jih ekipa ne zaposluje. Podpiramo svoje kolesarje, a če se po koncu preiskave pokaže, da so poročila o dopingu resnična, se bo ekipa nemudoma oddaljila od njih in z njimi prekinila vezi.«

Na preiskavo francoske policije se je odzvala tudi mednarodna kolesarska zveza, ki podpira dejanja francoskih oblasti. Kot so zapisali v uradni izjavi, so že stopili v stik s kolesarsko protidopinško agencijo (CADF) in specializirano enoto za boj zoper ekološko kriminaliteto in javno zdravje (OCLAESP). Ko bo to potrebno, se bodo pridružili preiskavi francoskih oblasti.

Nairo Quintana, ki je padel na prvi etapi Dirke po Franciji, je dirko končal na 17. mestu, več kot uro za Tadejem Pogačarjem. Za Kolumbijca je to najslabša uvrstitev na tritedenski dirki po letu 2012, tedaj je na Dirki po Španiji zasedel 36. mesto.

Prejšnji članekSlovenija na svetovno prvenstvo z vsemi močmi
Naslednji članekOglasil se je Nairo Quintana, ki zanika očitke o dopingu