Filippo Ganna popravil še rekord v vožnji na 4 kilometre

Na velodromu v Parizu, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v dirkališčnem kolesarstvu, je Filippo Ganna v finalu posameznega zasledovanja na 4 kilometre popravil rekordno znamko in postal šele drugi človek v zgodovini, ki se je spustil po štiri minute.

Filippo Ganna ima za seboj izjemno uspešen teden. Tega je začel pretekli konec tedna, ko je postavil rekord v vožnji na eno uro in letvico postavil nedosegljivo visoko. Prevrtimo čas šest dni naprej in Italijan se veseli novega rekorda, tokrat na 4-kilometrski razdalji.

Šestindvajsetletnik je tekmoval v posamični zasledovalni preizkušnji, kjer je brez večjih težav prišel v finale in tam opravil z rojakom Jonathanom Milanom. Ganna je bil hitrejši za 4,1 sekunde, a bolj, kot prednost pred Milanom je pozornost javnosti pritegnil končni čas člana Ineos Grenadiersov.

Ob prihodu Ganne v cilj se je čas ustavil pri 3:59.636. S tem je postal šele drugi človek v zgodovini, ki se je na 4-kilometrski razdalji spustil pod mejo štirih minut. Pred dobrim letom je to že uspelo Ashtonu Lambieu, ki pa je tedaj vozil slabe tri desetinke počasneje kot Ganna.

Čeprav Ganna ni prvi, ki je dosegel čas pod štirimi minutami, pa je prvi, ki mu je to uspelo na nizki nadmorski višini. Lambie je do svojega dosežka namreč prišel na velodromu Aguascalientes v Mehiki, ki leži na nadmorski višini 1887 metrov.

Xavier Disley je na svojem Twitter profilu objavil analizo vožnje Filippa Ganne. Italijan se je zopet zatekel k priljubljeni ‘negativni delitvi’, v kateri preko celotne vožnje dviguje svoj tempo. Ta se je za uspešno pokazala že pred tednom dni, razočarala pa ni niti tokrat.

Ganna je svoj poskus začel nekoliko počasneje in v prvem kilometru le dvignil hitrost na pričakovano mejo. Tempo je nato dvigoval iz metra v meter in najhitreje prevozil prav zadnji kilometer, v katerem je dosegel povprečno hitrost 63,3 km/h.

Prejšnji članekTom Boonen: “Wout van Aert bi lahko letos dosegel več”
Naslednji članekMark Cavendish napoveduje ‘veliko leto’, čeprav je še vedno brez pogodbe za sezono 2023