Filippo Ganna ponovno na vrhu, Jan Tratnik na 23. mestu

Še drugo leto zapored je domačin Filippo Ganna osvojil uvodno etapo Dirke po Italiji. Član Ineos Grenadiersov je bil na kratki trasi razred zase in še enkrat več upravičil naslov svetovnega prvaka v tej disciplini.

Uvodni kronometer pričakovano večjih razlik med kolesarji ni ustvaril. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) je sicer nekoliko odskočil od konkurence, a med favoriti za končno zmago je za zdaj še vse mirno.

Dolgo časa sem čakal na vročem sedežu, a na koncu sem zmagal etapo. Zelo sem vesel. Sedaj že razmišljamo o jutrišnjem dnevu in počitku, saj se je Giro začel in letošnji Giro je zares težek,” je v cilju povedal Ganna.

Ganni se je danes najbolj približal rojak Eduardo Affini (Jumbo-Visma), tretje mesto pa je zasedel še en član nizozemskega moštva Tobias Foss (Jumbo-Visma).

Med favoriti za končno slavje je s traso najbolje opravil dvojec Deceuninck-Quick Stepa. Joao Almeida (Deceuninck-Quick Step) je zaostal 17 sekund in zasedel četrto mesto, po osmih mesecih odsotnosti z dirk pa se je z izjemno predstavo vrnil Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step), ki je na sedmem mestu zaostal 19 sekund.

Nad pričakovanji je danes nastopil Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech). Rus je za zmagovalcem zaostal le 24 sekund, kar je zadostovalo za 11. mesto in tretje mesto med kolesarji, ki se bodo borili za visoka mesta v končni razvrstitvi.

Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) se je na današnjo etapo podal z velikimi pričakovanji, a je bil po koncu verjetno nekoliko razočaran. Njegova vožnja je zadostovala za 23. mesto z zaostankom 32 sekund. Tudi drugi slovenski predstavnik Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je uspešno končal z etapo. Zaostal je 38 sekund, kar je zadostovalo za 38. mesto.

Prav toliko kot Mohorič je danes zaostal eden glavnih favoritov za končno zmago Simon Yates (BikeExchange). Čeprav si je Britanec nabral nekaj zaostanka za dvojcem Deceuninck-Quick Stepa, pa ga veseli dejstvo, da je v primerjavi z Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) pridobil eno sekundo.

Med poražence dneva bi lahko zapisali Mikela Lando (Bahrain-Victorious), ki na kronometrih tradicionalno izgublja čas. Tokrat je zaostal 49 sekund za Ganno, občutnejši zaostanek pa si je nabral tudi za tekmeci v skupnem seštevku. Podobno velja tudi za Dana Martina (Israel Start-Up Nation) in Emanuela Buchmanna (Bora-hansgrohe), ki sta na 104. in 108. mestu zaostala 55 oziroma 57 sekund.

Prejšnji članekDirka po Italiji: Štartni časi vožnje na čas – 1. etapa
Naslednji članekJoao Almeida po koncu sezone zapušča Deceuninck-Quick Step