Fabio Jakobsen do etapne zmage, Primož Roglič postaja prvi mož ekipe

Šprinterska druga etapa Tirreno-Adriatica je pripadla evropskemu prvaku Fabiu Jakobsenu, ki je končno našel prave občutke. Primož Roglič je varno končal v glavnini, zadnji kilometri pa so nakazali, da ekipa računa nanj, čeprav so pred dirko zatrjevali, da v Italijo prihaja brez rezultatskega bremena.

Po nekaj težavah v začetku sezone je Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) končno našel prave občutke. Bil je najhitrejši v zadnjih metrih druge etape Tirreno-Adriatica in tako prišel do pomembne zmage, ki mu bo vlila samozavest pred nadaljevanjem sezone.

Nizozemec je odlično izkoristil delo ekipe in svoj šprint odmeril do milimetra natančno. Ob zgodnjem pospeševanju Fernanda Gavirie (Movistar) je ostal miren in čakal na pravi trenutek. Tega je začutil 200 metrov pred ciljem, ko je izkoristil zavetrje Jasperja Philipsena (Alpecin-Deceuninck) in Gavirie ter naposled prehitel oba.

Drugo mesto je tokrat pripadlo Philipsenu, ki je svojemu moštvu privozil sploh prve stopničke v novi sezoni. Zadnje mesto na zmagovalnem odru je zasedel Fernando Gaviria.

Slovenci smo na dirki še posebej pozorni na Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki v Italiji začenja sezono. Čeprav je na dirko prišel kot pomočnik Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) in so v ekipi poudarjali, da rezultatskega bremena ne nosi, se je v prvih dveh dneh pokazalo, da bo Slovenec verjetno glavni adut Nizozemcev.

Wout van Aert se zaradi bolezni ne počuti najbolje in si je že včeraj privozil visok zaostanek, tudi danes pa se ni vmešal v šprint. Že v zadnjih kilometrih je prevzel narekovanje tempa in nalogo varovanja sotekmovalcev, nato pa je v zadnjem kilometru povsem popustil in končal daleč za glavnino.

Primož Roglič je tako v zadnjih kilometrih v ospredju ostal sam, a vidno želel ohraniti stik s čelom dirke in si ne pridobiti zaostanka. Tu mu je naposled uspelo in v cilj je prišel v času zmagovalca, s tem pa dokazal, da bo verjetno eden najbolj nevarnih kolesarjev Jumbo-Visme.

Več o vlogi in ciljih Slovenca bomo izvedeli v prihodnjih dneh, ko nas čaka precej več razgibanega terena, kjer se bo pokazala pripravljenost Rogliča, ki je v Italijo pripotoval na vrat na nos in spremenil svoj dirkalni koledar.

Prejšnji članekPariz-Nica: Štartni časi ekipne vožnje na čas
Naslednji članekJan Tratnik najhitrejši, odličen tudi Pogačar