Evenepoel znova utrdil status najmočnejšega na dirki, Roglič izgubil 50 sekund

Podaljšan prvi teden Dirke po Španiji se je zaključil s peklenskim vzponom, na katerega je prvi splezal ubežnik Louis Meintjes. Pričakovano se je na klancu odvil tudi bolj med favoriti za končno zmago. Remco Evenepoel je znova dokazal svojo moč in še dodatno povečal prednost. Primož Roglič je na koncu moral sprejeti zaostanek 50 sekund.

Kot na vseh gorskih etapah letošnje Dirke po Španiji, smo tudi danes spremljali dva boja. Prvi se je odvijal med ubežniki, ki so se borili za naziv najboljšega na deveti etapi, drugi pa je potekal med favoriti za končno zmago.

Skupinica ubežnikov se je na zadnjem 4-kilometrskem vzponu s povprečnim naklonom 13 odstotkov povsem razbila. Po polovici razdalje je v ospredju sam ostal Louis Meintjes (Intermarche-Wanty-Gobert), ki je bil več kot očitno najmočnejši med ubežniki, a je stalno trepetal, da bi ga ujeli favoriti za končno zmago.

Južnoafričan je zdržal vse do cilja, že kilometer pred koncem se je razdalja do tekmecev stabilizirala in prav nihče več mu ni mogel vzeti zmage. Za izkušenega hribolazca, ki je že od vstopa v svet profesionalnega kolesarstva obljubljal velike stvari, je to šele prva etapna zmaga na Grand Touru in hkrati največji uspeh v karieri.

Po prihodu 30-letnika v cilj pa smo se osredotočili na boj med favoriti za končno zmago. Zopet se je kmalu izoblikovala četverica kolesarjev, ki smo jih na vzponih skupaj videli že v minulih dneh. Primož Roglič (Jumbo-Visma) se je vozil v družbi Enrica Masa (Movistar), Juana Ayusa (UAE Emirates) in Remca Evenepoela (QuickStep-Alpha Vinyl).

Kot da bi gledali ponovitev preteklih etap, so se tudi tokrat dogodki odvili v istem zaporedju. Roglič in Ayuso sta sredi vzpona popustila in proti vrhu nadaljevala v svojem tempu, medtem ko je Mas uspel držati priključek z Evenepoelom.

Tudi Španec pa je nekaj trenutkov kasneje moral priznati premoč Belgijcu. Evenepoel se je vozil izjemno dobro in v nobenem trenutku ni izgledal premagljiv. Hitro si je ustvaril nekajsekundno razliko, ki mu je dala še dodatno motivacijo za zadnje metre.

Belgijec je v cilj prišel na četrtem mestu in začel šteti zaostanek, ki so si ga nabrali ostali tekmeci. Prvi je cilj na 6. mestu prečkal Ayuso s 34 sekundami zaostanka, Mas je na 8. mestu zaostal 44 sekund, Roglič pa je na 10. mestu pridelal 52 sekund zaostanka.

V skupnem seštevku je Evenepoel trdno v vodstvu. Enric Mas na drugem mestu zaostaja že 1:12, Roglič pa na tretjem mestu že skoraj dve minuti, njegov točni zaostanek znaša 1:53.

Prejšnji članekJay Vine: Od zmagovalca Zwift akademije do zvezdnika karavane
Naslednji članekCovid-19 redči glavnino, tudi Roglič ostal brez najpomembnejšega pomočnika