Evenepoel tudi uradno zmagovalec Dirke po Španiji

Z etapo po ulicah Madrida se je končala 77. izvedba Dirke po Španiji. Ta je po treh tednih boja pripadla Remcu Evenepoelu, ki je danes zasluženo proslavil svojo prvo rdečo majico v karieri. Zaključni šprint dirke je sicer pripadel Juan Sebastian Molanu.

Po treh tednih so kolesarji končno prispeli v Madrid. Kratka etapa je bila v prvi vrsti namenjena proslavljanju zmage Remca Evenepoela (QuickStep-Alpha Vinyl). Belgijec se je skupaj z ekipnimi kolegi in ostalimi nosilci majic nastavljal objektivom.

Ko je karavana le prispela v center Madrida, se je dirka zares začela. Kot smo že vajeni so se takoj začeli poskusi begov, a noben ni bil prav uspešen. Jasno je bilo, da tokrat šprinterji priložnosti ne bodo izpustili iz rok.

V zadnji krog je skupina zapeljala skupaj in redki šprinterji, ki so preživeli do cilja so se z ekipami postavili na čelo dirke. Pomembna jim je bila predvsem postavitev v 180-stopinjskem zavoju tri kilometre do cilja, v katerem se je skupina precej raztegnila.

Dva kolesarja sta po izhodu iz zavoja poskusila z napadom, ki pa je bil obsojen na propad. Glavnina je bila le nekaj sekund kasneje zopet skupaj in šprinterji so že dvigovali obrate.

Na zaključni ravnini je zgolj Pascal Ackermann (UAE Emirates) lahko računal na pomoč klubskega kolega Juan Sebastiana Molana (UAE Emirates). Vsi ostali šprinterji pa so se morali znajti sami.

A Ackermann pomoči ni izkoristil, saj ni mogel slediti izjemno hitremu Molanu, ki je krepko navil tempo in ostal sam v ospredju. Grožnjo je dvojici UAE Emiratesov predstavljal Mads Pedersen (Trek-Segafredo), zato možnosti za umik Molana ni bilo. Kolumbijec je tako sam dokončal delo in prišel do prestižne zmage.

Dirka po Španiji je tako zaključena. Rdečo majico je osvojil Remco Evenepoel in tako prišel do uspeha kariere. Drugo mesto je z dvema minutama zaostanka osvojil Enric Mas (Movistar), tretji pa je bil mladi Juan Ayuso (UAE Emirates).

Zeleno majico najboljšega po točkah je oblekel Mads Pedersen, ki je zraven prišel še do treh etapnih zmag. Najboljši hribolazec je s prav tako tremi etapnimi zmagami postal Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Bela majica najboljšega mladega kolesarja pa prav tako pripada Evenepoelu.

Izpostaviti moramo tudi izjemen uspeh edinega Slovenca, ki je dokončal dirko. Jan Polanc (UAE Emirates) je z 12. mestom v skupnem seštevku prišel do svoje druge najboljše uvrstitve na tritedenski dirki.

Prejšnji članekZadnji dan Vuelte namenjen šprinterjem in proslavi rdeče majice
Naslednji članekAnnemiek Van Vleuten z zmago na Dirki po Španiji spisala zgodovino