Evenepoel skočil v vijolično majico vodilnega

Remco Evenepoel je zmagovalec prve gorske etape letošnje izvedbe Vuelte a Burgos. Mladi Belgijec je na zadnjem vzponu na Picon Blanco ugnal vse konkurente in si privozil dovolj veliko prednost, da je prevzel majico vodilnega.

Prvi pravi preizkus pripravljenosti hribolazcev se je končal na 1507 metrov visokem Picon Blancu. Osmerica kolesarjev, ki je bežala večino dneva, si je privozila največjo prednost 4 minut in pol. Glavnina v ozadju je imela potek dirke ves čas pod nadzorom. Največ dela sta v ozadju opravljali ekipi Ineosa in Jumbo-Visme, ki sta v zaključku računali na Richarda Carapaza oziroma Georga Bennetta.

Pod vznožje vzpona je Roger Adria, ki je v begu vztrajal najdlje, pripeljal s tremi minutami prednosti. Ta je skopnela praktično takoj, ko se je cesta postavila navzgor. Z vsakim metrom vzpona se je glavnina redčila. Kolesarji so odpadali eden za drugim, med njimi tudi nekateri favoriti.

Tri kilometre in pol pred ciljem je glavnina za seboj pustila Alejandra Valverdeja, dobrega pol kilometra kasneje pa je popustil še Simon Yates. Prav težave slednjega so dale proste roke Estebanu Chavesu, ki je napadel konkurente, za seboj pa potegnil Remca Evenepoela in Georga Bennetta.

Trojica je skupaj proti vrhu kolesarila le nekaj sto metrov. Kmalu je namreč napadel najmlajši član skupinice. Remco Evenepoel se je brez večjih težav odlepil od ostalih dveh kolesarjev in si privozil nekaj deset metrov prednosti. Ta je, ko je Belgijec zapeljal v zadnji kilometer, znašala ogromnih 30 sekund in dvoma o zmagovalcu ni bilo več.

Evenepoel je zadnji kilometer odpeljal nekoliko počasneje, zato se mu je v ozadju lahko približal George Bennett. Član Jumbo-Visme je v cilj pripeljal z zaostankom 18 sekund. V zaključku etape je zadnje atome moči porabil tudi Mikel Landa, ki je uspel prehiteti Chavesa in v cilj pripeljal kot tretji z zaostankom 32 sekund.

Komaj 20 letni Evenepoel je z današnjo zmago prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Vijolično majico vodilnega kolesarja bo najverjetneje uspel ubraniti tudi na jutrišnji ravninski etapi, ko se bodo še enkrat več za zmago pomerili šprinterji. Dvomi o končnem zmagovalcu dirke bodo razrešeni še dan kasneje. Na zadnji etapi se bo karavana podala proti jezerom Neila, do katerih vodi 4,2 kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 11 %.

Prejšnji članekFernando Gaviria najmočnejši v zaključnem šprintu
Naslednji članekBennett izkoristil kaos v zadnjem kilometru