Evenepoel si s potezami, kot smo jo videli na Brabantse Pilj, ne kupuje ljubezni pelotona

Remco Evenepoel je bil na dirki Brabantse Pijl eden najbolj vidnih kolesarjev. Vendar pa končno šesto mesto ni tisto, o čemer kolesarski svet najbolj govori. Glavna tema debat je namreč Belgijčev odriv Bena Turnerja iz skupine.

Sredina Brabantska puščica je postregla s svojevrstnim kaosom. Mokro cestišče je kolesarjem oteževalo delo, videli smo številne padce, tudi enega povzročenega s strani športnega direktorja.

Vendar pa je večino dogajanja zasenčila nešportna poteza Remca Evenepoela, zaradi katere so mnogi zopet začeli poudarjati, da mladeniču primanjkuje spoštovanja do tekmecev.

Dobrih 70 kilometrov pred ciljem se je iz glavnine utrgala deveterica kolesarjev, ki se je podala na lov za dvema ubežnikoma. Skupinica je pri nabiranju prednosti pred glavnino lepo sodelovala in krožila na prvem mestu v koloni.

Red in mirnost pa je le tri kilometre kasneje uničil Remco Evenepoel. Na čelu skupine je tedaj vozil Victor Campeanarts, v njegovem zavetrju pa član Ineos Grenadiersov Ben Turner.

Evenepoel se je vozil vzporedno z Britancem in si zaželel mesta tik za narekovalcem tempa. Brez premisleka je desno roko naslonil na Turnerja, zavil proti njemu in ga potisnil z mesta v zavetrju. Britanec je končal meter iz kolone, Evenepoel pa v njej.

Dejanje je bilo takoj obsojeno s strani drugega člana Ineos Grenadiersov v pobegu in kasnejšega zmagovalca Magnusa Sheffielda, ki je le obsojajoče odkimal in se prilepil na kolo Belgijca.

Nekoliko bolj sočno pa je potezo obsodil komentator Eurosporta Adam Blythe.

Ta mali razvajenec. Kolesarjev ne spoštuje. Zakaj bi to sploh storil na dirki?” se je spraševal in nadaljeval z razmišljanjem: “Če bi to storil v šprintu, bi bil diskvalificiran. Gre za enako stvar. Zame tu ni razlike med tem potiskom in potiskom v šprintu. Zakaj ne bi bil diskvalificiran? Žal mi je, če ljudem to ni všeč, ampak ohrani roke na krmilu.”

Po dirki so si dogodek ogledali tudi sodniki, ki pa v potezi niso videli dovolj nevarnosti, da bi Belgijca diskvalificirali ali kakorkoli kaznovali. Tako so mu le izdali opozorilo.

V cilju je o dogodku spregovoril tudi Evenepoel, ki se je opravičil za potisk in razložil, da ni šlo za namerno potezo.

Potisk ni bil nameren in je bil nepotreben. Želel sem si le, da se drži tempo. Pidcock je prihajal od zadaj in [člani Ineosa] so želeli igrati moštveno igro. To je njihova pravica. Ni pa zabavno za nas ostale, a to je dirkanje in taktično kolesarjenje.”

Takoj sem se opravičil. To je del dirke in živčnosti, a vendar: še enkrat se opravičujem za svoje dejanje,” je še dodal 22-letnik.

Prejšnji članekJan Tratnik na radarju Jumbo-Visme
Naslednji članekJumbo-Visma predstavila nove drese, navdihnjene s strani nizozemskih slikarjev