Evenepoel nadoknadil minuto in pol zaostanka

Kraljevska etapa dirke po San Juanu je kolesarje vodila preko štirih kategoriziranih vzponov, največ pozornosti pa je bilo posvečenemu zadnjemu klancu na 2565 metrov visoki Alto Colorado. Pričakovalo se je, da bomo prav v zaključku etape deležni napadov na vodilnega Remca Evenepoela, a mladega Belgijca je stranski veter že prej potisnil v težave.

Osmerica kolesarjev se je takoj po uradnem začetku etape podala na beg in si privozila že več kot 5 minut prednosti, a v glavnini je bilo še vse mirno. Nato pa je 40 kilometrov pred ciljem, ko so ubežniki začeli izgubljati prednost, glavnino na odprti cesti dodobra razredčil stranski veter. Kolesarji Bore-Hansgrohe in UAE Emirates so ob pomoči še nekaterih ekip močno dvignili tempo v upanju, da bo stranski veter odnesel glavne kandidate za skupno zmago, vključno z Remcom Evenepoelom. Načrt se jim je posrečil, glavnina se je raztrgala na dva dela in razlika se je začela večati. V drugi skupini je bil ujet tudi Evenepoel, ki je moral ob pomoči še nekaterih kolesarjev drugih ekip, tudi sam krpati nastalo luknjo, saj klubskih kolegov ni imel ob sebi.

Največja prednost prve skupine je 23 kilometrov pred ciljem znašala že minuto in pol, vendar je ta že pet kilometrov kasneje padla pod minuto, a bila še dovolj velika, da je virtualno majico vodilnega na ramena nataknil Filippo Ganna, ki se je uspešno zajedel v čas Evenepoela.

Miguel Florez je z zgodnjim šprintom prišel do velike zmage. vir: Twitter

Drama se je končala osem kilometrov pred ciljem, ko je na sredini ciljnega vzpona glavnina spet prišla skupaj, Remco Evenepoel pa si je lahko oddahnil. Vendar pa Belgijcu ni bilo dovolj le skupno prvo mesto, kilometer in pol pred ciljem je napadel skupinico kolesarjev, ki so še ostali v igri za etapno zmago, vendar se je njegov napad izjalovil. Skupina je tako skupaj zapeljala v zadnji kilometer, kar je z napadom 200 metrov pred ciljem izkoristil Miguel Florez, ki je slavil v šprintu preostalih hribolazcev in osvojil svojo prvo zmago na tako visokem nivoju.

Z izjemno akcijo lovljenja je Remco Evenepoel najverjetneje postal tudi skupni zmagovalec, preostali dve etapi namreč pripadata šprinterjem, večjih sprememb v skupnem seštevku pa ne gre pričakovati. Jutri je tako na sporedu 174 razgibanih kilometrov, zadnji dan pa bomo videli le 140-kilometrsko ravninsko etapo.

Vrhunci pete etape.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. FLÓREZ Miguel Eduardo (Androni Giocattoli-Sidermec)
2. SEVILLA Oscar (Medellin)+ 0:02
3. MCNULTY Brandon (UAE Emirates)isti čas
4. MARTIN Guillaume (Cofidis)+ 0:04
5. EVENEPOEL Remco (Deceunonck-Quick Step)isti čas
6. GANNA Filippo (Italija)isti čas
7. PAREDES Cesar (Medellin)+ 0:18
8. MELIVILO Juan (Municipalidad de Pocito)+ 0:36
9. TIVANI German (Agrupacion Virgen de Fatima)isti čas
10. OLIVEIRA Nelson (Movistar)+ 1:05
Prejšnji članekMovistar predstavil veliko trojico
Naslednji članekZdenek Štybar najhitrejši na dirkališču