Evenepoel čuti da okreva in verjame, da lahko zadrži rdečo majico

Remco Evenepoel se v zadnji teden podaja z 1:34 prednosti pred Primožem Rogličem. Slovenec je v zadnjih dveh gorskih etapah Belgijcu odščipnil 1:07 prednosti, a v zadnjih dneh bo imel za napad na voljo več etap. A Remco Evenepoel ostaja samozavesten, saj čuti, da telo po padcu dobro okreva.

Dve etapi v Sierra Nevadi sta razkrili prve razpoke v oklepu Remca Evenepoela. Prednost Belgijca se je v dveh etapah skoraj prepolovila, a tolaži ga dejstvo, da je najtežje vzpone dirke že preživel. V zaključku drugega tedna je bil le bleda senca samega sebe z začetka dirke, a je uspešno omejil izgube.

V nadaljevanje dirke se podaja pogumno, čeprav ve, da ga čaka težko delo. Napadi se bodo vrstili ob vsaki priložnosti, slediti vsakemu izmed njih pa bo težko. Zaradi tega je že opustil misel na lastne napade. V prvi vrsti bo le hranil moči in se ‘prilepil’ na kolo napadalcev.

“V naslednjih dneh bom skušal le slediti. Ne gledam le na Primoža Rogliča in Enrica Masa, ampak na vseh vodilnih pet. Več etap kot preživim brez izgube časa, toliko bolje. Na zadnji gorski etapi v soboto pa pričakujem hudo bitko.

Evenepoel pričakuje številne napade. (vir: twitter)

Evenepoel je priznal, da se v zaključku drugega tedna ni počutil najbolje, saj je čutil posledice četrtkovega padca. Prav to je bil glavni razlog, da ni mogel slediti napadom tekmecem. Zadovoljen je, da pod pritiskom ni paničaril in je v svojem tempu nadaljeval proti vrhu ter uspešno nadziral izgubo časa.

Telo je bilo nekoliko boleče zaradi padca. Ne moremo primerjati sobote in nedelje,” je minuli konec tedna opisal 22-letnik. “Nisem mogel pravilno stati na pedalih in to je ključen element na strmih vzponih. V soboto so se združile vse negativnosti in položaj ni bil dober.”

“Mislim, da smo se včeraj (v nedeljo, op. p.) dobro borili, čeprav sem imel nekaj težav z nogo zaradi padca. Sedaj nimam več bolečin in resnično okrevam,” je še dodal.

Belgijec je v vroči Sierra Nevadi trpel, a uspešno zadržal rdečo majico. (vir: twitter)

Evenepoel je priznal, da Primož Roglič in Enric Mas delujeta zares dobro. Vsak izmed njiju je bil močnejši en dan, a oba napada je uspešno omejil. Veseli ga, da se je pod pritiskom dobro odzval in uspešno omejil izgubo.

Roglič in Mas vozita zelo dobro. Mislim, da je bil Roglič najmočnejši v soboto, Mas pa je bil zelo močen v nedeljo. Ko je napadel, sem vedel, da sem v skupnem seštevku še precej pred njim, zato nisem želel preseči svojih zmožnosti.”

“Vozil sem v svojem tempu in nisem dovolil, da bi se mi odpeljali. Bal sem se preseči svoje zmožnosti, zato sem nadaljeval v lastnem tempu. Na tako težki etapi je bila izguba precej omejena.”

V soboto ga je prvi napadel Primož Roglič, dan kasneje pa še Enric Mas. (vir: twitter)

Evenepoel se zaveda, da ga čaka zahteven zadnji teden. V preteklosti se je pod pritiskom že zlomil, a letos deluje boljši, bolj zrel. Kljub temu poudarja, da je treba biti vsak dan 100-odstotno zbran, saj že majhna napaka lahko uniči sanje.

“Res je, da lahko postanem prvi belgijski zmagovalec Grand Toura po dolgem času. A moram ostati miren, daj je pred nami še šest težkih dni.”

Najbolje je biti miren in gledati na dirko dan za dnem ter videti, kaj vsak prinese. Prejšnji teden smo videli, da si lahko na tleh, še preden se tega zavedaš.”

“Nevarnosti prežijo za vsakim ovinkom. Mislim, da se vsi bojimo cest v južni Španiji. Ovinke vozimo počasi, saj so ceste precej spolzke. Vse se lahko še zgodi in treba je biti zbran vsak dan.”

Evenepoel pa se poleg padca boji tudi okužbe s Covidom-19. Mnogo kolesarjev je namreč že zapustilo dirko zaradi okužbe, v karavani pa so ostali nekateri okuženi kolesarji, katerih vrednosti virusa niso presegle kritične meje.

“Covid-19 se podi po karavani. Nekateri kolesarji dirkajo z njim. Moj najhujši strah je, da zbolim in ne morem dokončati dirke. To bi bila nočna mora.”

Prejšnji članekImate odvečnega pol milijona evrov? Kupite zmagovalno kolo Tadeja Pogačarja
Naslednji članekRoglič vse storil prav, a nato grdo padel 100 metrov pred ciljem