Europol zaključil preiskavo Bahrain Victoriousa

Več kot leto dni po preiskavi hotela Bahrain Victoriousa med Dirko po Franciji je Europol sporočil, da je končal preiskavo. Rezultat uradno ni predstavljen, a glede na odsotnost kakršnih koli kazni, preiskava očitno ni razkrila ničesar nedovoljenega.

Dolgo časa je že od preiskave hotela Bahrain Victoriousa, ki je lani pretresla kolesarski svet. Več kot leto dni kasneje se preiskovalna agencija Evropske unije Europol umika in končuje preiskavo, ki bo v prihodnje v rokah francoskega sodišča.

“Operativna faza usklajene preiskave proti uporabi prepovedanih snovi na kolesarskih dirkah je končana,” so v pogovoru za CyclingWeekly povedali predstavniki Europola.

“Europol je operativno fazo podprl tako, da je v sodelujoče države poslal svoje uradnike, da bi olajšali izmenjavo informacij in zagotovili forenzično podporo za zasežene elektronske naprave.”

Primer je zdaj v rokah sodstva,” so še dodali in potrdili, da se Europol popolnoma umika iz preiskave in ne bo imel več vpogleda v njen potek.

Europol ni odkril nepravilnosti. (vir: twitter)

Rezultati preiskave niso bili objavljeni, a glede na odsotnost izrečenih kazni lahko sklepamo, da v njej ni bilo odkritih nepravilnosti. Tega bodo v moštvu zelo veseli, hkrati pa jih veseli že dejstvo, da je prekinjen molk preiskovalcev, ki je vladal v preteklih mesecih.

Milan Eržen, direktor bahrajnske ekipe, je pred časom potožil, da ga preiskovalni organi pustijo tavati v temi in da nima nikakršnih podatkov o poteku postopka.

Nimamo odgovorov. Ne morem vam povedati ničesar, ker nimam informacij. Ko bomo kaj imeli, bomo to povedali. Sedaj le čakamo,” je bil jasen v pogovoru z angleškim portalom.

Preiskava se je začela že med lansko Dirko po Franciji. V njej so preiskovalci skušali odkriti nepravilnosti v ekipi, saj je prišlo do suma uporabe prepovedanih substanc. Preiskovalci so pregledali celotno opremo ekipe in zasegli številne elektronske naprave.

Kasneje je prišlo do nadaljnjih preiskav. Med 27. in 30. junijem so preiskovalci preko Evrope izvedli sočasno preiskavo domov osumljenih članov moštva. Del hišnih preiskav je bil izveden tudi v Sloveniji, kjer so potrkali na vrata Milana Eržena.

Matej Mohorič je bil v preteklosti zelo kritičen do preiskav. Večkrat je povedal, da se je počutil kot kriminalec. Svoje neodobravanje postopka je jasno pokazal tudi s proslavljanjem etapne zmage, kjer je navidezno zaprl usta.

Slovenski as je v tem času na dogodke iz preteklosti že pozabil. Osredotoča se namreč na nove izzive in sporoča le: “Zame je to že preteklost.

Prejšnji članekŠe mesec dni prisilnega počitka za Primoža Rogliča
Naslednji članekFinančne težave Bradleyja Wigginsa se nadaljujejo: Likvidatorji zahtevajo 1 milijon funtov