Etapo zaznamovale težave favoritov, odpadla tako Thomas kot Yates

Tretja etapa tritedenske dirke redko odloči o končnem zmagovalcu, prav lahko pa konča sanje katerega izmed favoritov. Danes so se te zrušile kar dvema, ki sta bila morda celo glavna favorita za končno zmago. Geraint Thomas je imel težave večino dneva in zaostal že pred zaključnim vzponom, na katerem pa je popusti tudi Simon Yates. Zmago je presenetljivo slavil Ekvadorec Klever Jonathan Caicedo.

Pred etapo se je napovedovalo, da bi se danes na vzponu na Etno lahko izluščili glavni kandidati za končno zmago. In do neke mere so se, a ne po zaslugi dobrih predstav, pač pa po zaslugi slabega dne glavnih favoritov.

Plastenka končala Thomasove sanje o zmagi

Geraint Thomas je na štart današnje etape prišel v najboljšem položaju med ožjimi favoriti za končno slavje. Valižan je zasedal četrto mesto in imel pred Simonom Yatesom 26 sekund naskoka, še veliko več pa pred ostalimi konkurenti.

A črni oblaki so se nad člana Ineosa začeli zgrinjati že od prvih metrov dalje. Thomas je še v zaprti vožnji, torej pred kilometrom nič, ko se dirka uradno začne, povozil eno izmed plastenk na cestišču in grdo padel. Z močno popraskano levo stranjo telesa je dirko nadaljeval, a v drugi polovici etape je postalo jasno, da Valižan čuti posledice padca.

Zaostajati je začel že pred vstopom na zaključni klanec. Hitro si je privozil pol minute zaostanka, to je skupaj z moštvenimi kolegi skušal zakrpati, v lovu je sodeloval tudi vodilni kolesar dirke Filippo Ganna, a ves trud je bil zaman.

Thomas je na klanec prišel z dvema minutama zaostanka, do vrha pa nabral še dodatnih deset. Jasno je, da je sanj o skupni zmagi konec, saj je zaostanek prevelik, hkrati pa je Thomasovo stanje izredno slabo. Prav lahko se zgodi, da Valižan jutri ne bo nadaljeval z dirko.

V težave zašel tudi Yates

Na Etno se je večino časa skupaj vzpenjala večja skupina kolesarjev, med katero so bili vsi favoriti z izjemo Thomasa. Osem kilometrov do konca pa smo bili deležni še drugega presenečenja dneva. Povsem nepričakovano je skupino izpustil Simon Yates, ki ni mogel slediti tempu glavnine.

Britancu je navkreber nato pomagal Jack Haig in skupaj sta vsaj nekoliko omilila izgube. Na cilju je Yates zaostal štiri minute in 22 sekund in tudi on bo potreboval pravi mali čudež, da se vrne v boj za zmago.

Caicedo zmagal prvič izven Ekvadorja

Na težave in mučenje konkurentov pa se danes ni oziral Jonathan Caicedo, ki si je s pogumnim napadom privozil prvo zmago izven domače dežele. Ekvadorec je najprej sledil napadu Giovannija Viscontija, nato pa se otresel še Italijana in se sam odpeljal do cilja. Na vrh Etne je zapeljal 21 sekund pred Viscontijem in se tako veselil največjega uspeha kariere.

Almeida skočil v rožnato

Dobro vožnjo je danes prikazal tudi mladi Portugalec Joao Almeida, ki je etapo začel na drugem mestu v skupnem seštevku. Član Deceuninck-Quick Stepa tempa najboljših sicer ni uspel držati, v cilj je prišel 10 sekund za skupinico favoritov, pred katerimi pa je imel s kronometra kar nekaj sekund prednosti.

Portugalec je tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku in bo jutri dirkal v rožnati majici. Njegov najbližji zasledovalec je Caicedo, ki ima enak čas, za obema pa na tretjem mestu 37 sekund zaostaja Pello Bilbao.

Prejšnji članekGiro danes zavija na »Polančevo« Etno
Naslednji članekDumoulin: »Med dirko bomo videli, kdo bo vodja moštva«