Etapa po okusu Primoža Rogliča z zaključkom na Pogačarjevem vzponu

Primož Roglič

Šesta etapa prinaša priložnost, da se Primož Roglič zopet zavihti na vrh skupnega seštevka. Zadnji klanček je po njegovem okusu, a vprašanje je, če si zmage sploh želi.

Ko je v tretji etapi Primož Roglič (Jumbo-Visma) predal majico vodilnega Reinu Taaramaeje (Intermarche-Wanty-Gobert), je v cilju priznal, da je vesel začasne predaje bremena vodenja dirke.

Pol minute zaostanka mu je zagotavljalo nekaj mirnih dni v glavnini, stran od novinarskih mikrofonov. Računal je, da bo rdečo majico najprej oblekel šele na petkovi gorski etapi, a splet okoliščin ga v rdeče lahko odene že danes.

Taaramae je v dveh dneh nošenja rdeče majice, kar dvakrat padel. Če je v četrti etapi padel v zadnjih treh kilometrih in tako ohranil vodstvo po zaslugi nevtralizacije časa, pa dan kasneje te sreče ni imel.

Majico je predal naslednjemu v vrsti, na šesti etapi jo bo nosil Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), ki pa ima le 5 sekund prednosti pred Rogličem. Glede na zaključek današnje trase je slovenski as prvi favorit, da po etapi zaspi v rdeči majici.

Kenny Elissonde Red Jersey
Kenny Elissonde bo imel težko nalogo branjenja rdeče majice. (vir: Twitter)

Pogačar že osvojil današnji klanec, tokrat je na vrsti Roglič

Šesta etapa se bo po 156 kilometrih odločila na zaključnem vzponu. Večji del dneva bodo kolesarji vozili ob morju, kjer večjih presenečenj ni pričakovati. Glavnina bo skupaj vstopila v zaključek, kjer pa bodo za zmago obračunali pančerji.

Slaba dva kilometra dolg vzpon s povprečnim naklonom 9,4 odstotka bo v le nekaj metrih razredčil glavnino. Prekratek je, da bi na njem zaživeli čistokrvni hribolazci, hkrati pa pretežek, da bi se v boj umešali vzdržljivi šprinterji. Preostanejo torej le še kolesarji, ki se znajo vzpenjati in lahko v zaključku tudi hitro šprintajo – prototip opisanega sta Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar na Vuelti ne nastopa, a je lani na Dirki po Valencii pokazal, kako se zmaguje na današnjem zaključnem vzponu. Tedaj je premagal Alejandra Valverdeja (Movistar), ki bo tudi danes eden glavnih kandidatov za zmago.

Tadej Pogačar je lani slavil na vrhu današnjega zaključnega vzpona.

V preteklosti smo se naučili, da sta Pogačar in Roglič podobna kolesarja, ki se dobro znajdeta na podobnih terenih. Če je Pogačar že slavil na današnjem vzponu, potem lahko pričakujemo, da bo Roglič tokrat blizu.

Elissonde danes ne bo pri vrhu, v nogah ima premalo pospeška, da bi lahko bil konkurenčen. Roglič ima torej že skoraj oblečeno rdečo majico, a vprašanje je, ali bo morda raje taktiziral.

Enric Mas (Movistar), ki bi danes prav tako lahko bil visoko, za Rogličem zaostaja le 15 sekund. V primeru etapne zmage Španca bi Roglič moral zaostati šest sekund, hkrati pa ne biti boljši kot četrti, in breme branjena rdeče majice bi padlo na pleča Movistarja.

A takšno početje je nevarno. Predati majico nenevarnemu kolesarju, kot je Taaramae je nekaj, podariti majico Enricu Masu, pa je povsem nekaj drugega. Španec je na uvodu na dirko dokazal, da je v zelo dobri formi in ga na koncu lahko pričakujemo pri vrhu.

Predati mu majico je torej zelo pogumna poteza. Drži, da bi bil zaostanek Rogliča majhen in da bi ga, če ne prej, lahko nadomestil na kronometru, a vsako dviganje samozavesti tekmeca se ti lahko kmalu maščuje.

Prejšnji članekHud padec v zaključku poskrbel za novega nosilca rdeče majice
Naslednji članekŠtiri kilometre prevozil v manj kot štirih minutah