Etapa in rožnata majica v roke Egana Bernala; Mohorič končal z dirko

Egan Bernal je z atomskim zaključkom prišel do etapne zmage, hkrati pa si privozil dovolj prednosti pred zasledovalci, da je oblekel tudi rožnato majico. Etapo je sicer zaznamoval hud padec Mateja Mohoriča, ki je bil z reševalnim vozilom prepeljan v bolnišnico.

Prva zares zahtevna etapa na letošnji Dirki po Italiji ni razočarala. Zaključni kilometri do smučarskega središča Campo Felice so postregli z bojem favoritov, katerega je dobil Egan Bernal (Ineos Grenadiers).

Kolumbijec je v zadnjih dveh kilometrih, ki je trasa zavila z asfalta, prikazal izjemno vožnjo. Odlično delo ekipe je izkoristil s samostojnim napadom, s katerim se je preselil do ubežne dvojice in ju nemudoma obšel. V ozadju mu je nekaj časa uspel slediti le Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), preostali tekmeci pa so ostali v oblaku prahu.

Že takoj po vstopu na makadamski odsek je iz okrnjene glavnine odpadel Attila Valter (Groupama-FDJ), ki je zadnje tri dni nosil rožnato majico. Tudi zato se je tempo favoritov močno dvignil, saj so začutili priložnost za prevzem vodstva na dirki.

Večino dneva je sicer v ospredju preživel številčen beg, del katerega je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Slovenec je žal na enem izmed spustov grdo padel in z glavo udaril v tla. Z reševalnim vozilom je bil nato prepeljan v bolnišnico in tako končal z dirko.

Preostali beg se je dolgo časa dobro držal in kljub počasnemu odpadanju posameznikov je dolgo kazalo, da bodo še drugi dan zapored slavo pobrali ubežniki. Na zadnjem vzponu je napadel Geoffrey Bouchard (AG2R Citroen) in si privozil 25 sekund prednosti, a nato začel pregorevati. V zavetrje se mu je uspel preseliti Koen Bowman (Jumbo-Visma), a tudi mladi Nizozemec ni premogel dovolj moči, da bi v cilj prišel pred glavnino.

Bernal je bil danes v zaključku razred zase. Na makadamu je prikazal izjemno vožnjo in se v le nekaj metrih oddaljil od konkurence. Predvsem pomembna mu je bila razdalja do Remca Evenepoela (Deceuninck-Quick Step), ki je bil pred današnjo etapo v skupnem seštevku pred njim in bi v primeru skupnega prihoda v cilj prevzel rožnato majico.

A Kolumbijec ni ničesar prepuščal naključju, vse do ciljne črte je navijal tempo in kljub relativno dobremu odzivu Evenepoela je Bernal storil dovolj, da se je prvič v karieri oblekel v rožnato majico.

Član Ineos Grenadiersov ima sedaj 15 sekund prednosti pred Evenepoelom, na tretje mesto v skupnem seštevku pa je skočil Aleksandr Vlasov (Astana- Premier Tech), ki zaostaja 21 sekund.

Prejšnji članekMatej Mohorič po hudem padcu v reševalnem vozilu končuje Dirko po Italiji
Naslednji članekIz bolnišnice se je oglasil Matej Mohorič