Elisa Longo Borghini do prve zmage v sezoni

V Italiji so danes kraljevala dekleta. Na 46. izvedbi Trofeje Alfreda Binde je slavila domačinka Elisa Longo Borghini, ki je napadla daleč od cilja in si privozila prvo zmago v sezoni. Na dirki so nastopile tudi tri Slovenke, ki pa žal niso dosegle vidnejših uvrstitev.

Dobrih 140 kilometrov dolga dirka svetovne serije je na štart zvabila številna velika imena karavane, tudi tri Slovenke. Urša Žigart je za novo moštvo BikeExchange nastopila drugič, medtem ko sta Eugenia Bujak in Urša Pintar branili barve Ale BTC Ljubljane, kjer so najbolj resno računali na Španko Mavi Garcio.

Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) je odločilno potezo na dirki storila 25 kilometrov pred ciljem. Ko je glavnina predzadnjič zavila na vzpon Orino, je Italijanka sprožila napad, kateremu ni uspela slediti prav nobena tekmica.

V ozadju so se iz glavnine nato podale Marianne Vos (Jumbo-Visma), Mavi Garcia (Ale BTC Ljubljana), Soraya Paladin (Liv Racing) in Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ Nouvelle), kasneje pa se jim je pridružila še Katarzyna Niewiadoma (Canyon-SRAM).

Peterica je v zadnji krog vstopila z zaostankom 16 sekund, medtem ko je preostala glavnina zaostajala že več kot minuto. Prave složnosti v lovu ni bilo in Italijanka je svojo prednost še povečevala in na vrhu Orina je prednost znašala že minuto in sedem sekund. Jasno je bilo, da danes ne bo ujeta. Brez večjih težav je prišla v cilj in se veselila prve zmage v novi sezoni. Šprint za drugo mesto je pripadel Vosovi, ki je bila hitrejša od Uttrup Ludwigove.

»Progo poznam zelo dobro in ekipna taktika je bila, da grem v napad, saj smo imeli v moštvu še Lizzie Deignan, ki je dobra v šprintu,« je pojasnila 29-letna zmagovalka.

»Ko sem se znašla v ospredju, sem pomislila na včerajšnjo dirko Milano-San Remo. Jasper Stuyven si je rekel ‘na vse ali nič’. To me je navdahnilo in pomislila sem, da moraš včasih tvegati. Če obstaja možnost za napad, jo bom vedno izbrala.«

Slovenke danes niso imele svojega dne. Dirko je zaključila le Urša Pintar, ki je končala na 29. mestu, Eugenia Bujak in Urška Žigart pa sta s kolesa sestopili že pred koncem.

Prejšnji članekJasper Stuyven izkoristil element presenečenja za največjo zmago kariere
Naslednji članekV Katalonijo dva Slovenca; Ineos Grenadiers z vsemi topovi