Ekipe sestavljajo moštva za novo sezono

Čas med sezonama je vselej namenjen sestavi ekipe za prihodnje leto. Mnoga moštva se želijo okrepiti, morda le ohraniti jedro ali pa se znebiti katere izmed predragih pogodb. Vse do izteka letošnjega leta se bodo še dogajali prestopi, podaljševale se bodo pogodbe, nekaterim kolesarjem pa se bo potrebno zahvaliti za sodelovanje. Poglejmo, kdo je v zadnjem času zamenjal sredino.

Total Direct Energie sestavlja močno moštvo

Francosko moštvo bo v prihodnjo sezono vstopilo močno spremenjeno. V svoje vrste so že pred časom pripeljali šest novih obrazov, med katerimi najbolj izstopata Pierre Latour in Alexis Vuillermoz.

V tem tednu so naznanili, da v ekipo prihajata še dva kolesarja. Na presenečenje mnogih se bo iz vrst NTT-ja v Francijo preselil Edvald Boasson Hagen, ki so ga mnogi povezovali s prestopom v eno izmed večjih World Tour ekip.

Norvežan se raven nižje podaja predvsem zaradi večje vloge v moštvu, do katere najverjetneje ne bi bil upravičen v največjih ekipah karavane. Hkrati je k prestopu pripomogla tudi višina plače, česar 33-letnik ne skriva.

»Nikoli ni bilo možnosti, da bi podpisal z večjo ekipo za minimalno plačo. Ne bom razkril podrobnosti pogodbe, a recimo le, da hrana na naši mizi ne bo odvisna le od mojih rezultatov,« je povedal Boasson Hagen.

Norveški mediji so v zadnjem času kritični do svojega kolesarja, očitajo mu namreč, da je izgubil lakoto po zmagah. Izjave kot je zgornja, ga v očeh domačih medijev ne bodo naredile dosti bolj priljubljenega.

Poleg Boasson Hagena se je Total Direct Energieu pridružil tudi Chris Lawless. Sedaj že nekdanji kolesar Ineosa je bil eden redkih posameznikov v ekipi, ki so se lahko pomerili v šprintu. Prav zaradi tega je verjetno Lawless odšel, saj je Ineos ekipa, ki slovi pa svojem nezanimanju za šprinterske etape, celotna struktura moštva namreč sloni na lovu za zmago na Grand Tourih.

Lawless ima pri 25-letih pred seboj še dolgo kariero, ki jo bo lahko ponovno zagnal v francoskem moštvu. V njem bo namreč dobil veliko več priložnosti za naskok na etapne zmage kot tudi za lov na enodnevne dirke.

Max Walscheid ostaja zvest NTT-ju

Čeprav se še vedno ne ve povsem točno, kako bo v prihodnji sezoni izgledalo južnoafriško moštvo, pa je Max Walscheid vseeno podaljšal pogodbo za še eno leto. Moštvo Douglasa Ryderja naj bi sicer našlo finančna sredstva, ki jih bodo pri življenju (in World Tour licenci) ohranila še vsaj eno leto.

Nemški šprinter ima za seboj povprečno sezono. Pred prekinitvijo sezone je dobro nastopal na Dirki po Langkawiju, kjer je osvojil dve etapi in majico najboljšega kolesarja po točkah. A roko na srce, to je bila dirka, kjer je bila konkurenca izjemno šibka, kar nekoliko zbija težo dosežku.

Po ponovnem zagonu sezone se je krivulja rezultatov močno povesila, prav na nobeni dirki ni bil blizu vidnega rezultata. Še najbolje se je odrezal na enodnevni dirki Brugge-De Panne, kjer je bil trinajsti.

Walscheid je v moštvu zavzemal predvsem vlogo »lead-out« moža za njihovega glavnega šprinterja Giacoma Nizzola. S skoraj dvema metroma telesne višine Walscheid ustvarja ogromno zavetrja, ki ga Nizzolo večkrat s pridom izkorišča.

Mitchelton-Scott podaljšal pogodbo sedmerici kolesarjev

Mitchelton-Scott je bilo eno izmed moštev, ki so najdlje odlašala s podaljševanjem pogodb. Pred časom so sicer že ponudili novo pogodbo Luki Mezgecu, a večina ekipe sodelovanja za prihodnje leto še ni potrdila.

V tem tednu so se le zgodile prve spremembe in avstralsko moštvo je oznanilo, da sedem kolesarjev v moštvu ostaja še vsaj eno leto. To so Luke Durbridge, Damien Howson, Robert Stannard, Nick Schultz, Callum Scotson, Alex Edmondson in Cameron Mayer.

Prejšnji članekDobrodelna dražba podpisanih dresov slovenske peterice
Naslednji članekUmrl nekdanji trener Grega LeMonda in Lanca Armstronga