Ekipe nagradni sklad z Dirke po Valoniji podarile prizadetim v poplavah

Petindvajset ekip na Dirki po Valoniji je poskrbelo za lepo potezo. Odpovedale so se vsem denarnim nagradam, ki so jih v petih dneh dirkanja prejele iz nagradnega sklada in znesek namenile belgijskemu rdečemu križu, ki skrbi za pomoč prizadetim v poplavah.

Pretekli teden je velik del Evrope presenetilo močno deževje, ki je povzročilo hude poplave. Dež še vedno nagaja številnim državam, med katerimi je hudo prizadeta tudi Belgija. Tam se je v tem tednu odvila Dirka po Valoniji, a tudi ta je bila v znamenju naravne nesreče.

Dirka se je odvila v senci olimpijskih iger, a medijski prostor zapolnila zaradi dvojne etapne zmage Dylana Groenewegena in Fabia Jakobsena, za katera je bil to prvi uspeh po hudi nesreči na Dirki po Poljski, ki je močno zaznamovala njuno preteklo leto.  

Še preden pa se je dvojica lahko razveselila zmage, je dirka že imela nekaj težav. Zaradi poplav je bila sprva odpovedana druga etapa, nato pa bila naknadno prestavljena na dirkališče Zolder. Tako smo gledalci lahko videli vseh pet dni dirkanja.

Moštva, ki so sodelovala na dirki – bilo jih je kar 25 – so po koncu preizkušnje pokazala solidarnost in pomagala prizadetim v poplavah. Prav vsaka ekipa se je odpovedala svojemu nagradnemu skladu in ves izkupiček so podarili v dobrodelne namene. Skupaj se je nabralo 71 050 €, ki jih je prejel belgijski rdeči križ, ki skrbi za pomoč na prizadetih območjih.

Čeprav se pogosto zgražamo nad majhnimi nagradnimi skladi, ki so jih deležni kolesarji in bi bili tudi tokrat veseli, če bi bil v mošnjičku kakšen evro več, pa moramo pohvaliti potezo ekip, ki so prisluhnile klicu na pomoč. Vsak evro je v takih razmerah še kako dobrodošel in dobrih 70 tisočakov bo zagotovo marsikomu pomagalo nazaj na stare tirnice.

Prejšnji članekGlavnina ni vedela za pobeglo Avstrijko; Van Vleutenova mislila, da je zmagala
Naslednji članekHud padec Mathieuja van der Poela zaznamoval gorskokolesarsko dirko, naslova se veseli Tom Pidcock