Egan Bernal že blizu forme, ki ga je krasila pred poškodbo

Egan Bernal v letošnji sezoni še ni dirkal, saj se je pred začetkom hudo poškodoval. Vsi so ga v letu 2022 že prečrtali z vseh dirk, a kot vse kaže, ga bomo na kateri izmed njih lahko videli še pred koncem sezone. Okrevanje namreč poteka bolje od pričakovanj.

Trk z avtobusom na enem izmed treningov je povsem porušil načrte Egana Bernala. Po lanski izjemni sezoni je letos nameraval narediti še korak naprej in konkurirati za zmago na Dirki po Franciji. Žal ga tam nismo videli, lahko pa ga bomo videli na zadnjem Grand Touru sezone – Dirki po Španiji.

V moštvu Ineos Grenadiers še ne želijo razkriti, ali bo Kolumbijec nastopil na Vuelti. Odločitev bo verjetno padla tik pred zdajci, ko bo še nekoliko bolj jasno zdravstveno stanje Egana Bernala.

Mediji so že namigovali, da bo nastopil na Dirki po Burgosu, a ga tam naposled ni bilo. Zanimivo bo videti, ali bo držala vsaj napoved direktorja Vuelte, ki je že javno napovedal Bernalov nastop, čeprav je šlo verjetno bolj za medijski trik, kot kredibilne informacije.

Nekaj možnosti za nastop Bernala vseeno je. Čeprav je dirka tik pred vrati in Bernal verjetno še ni povsem 100-odstoten, pa je njegova forma že na zelo visokem nivoju. O tem pričajo podatki s treningov, ki jih redno objavlja na Stravo.

Kolumbijec trenira v okolici Monaka, kjer ima evropsko prebivališče. Konec minulega meseca je opravil 70-kilometrski trening, v katerem je bilo ključno nabiranje višinskih metrov. V treh urah jih je nabral skoraj 2000. Kolesarski svet pa je navdušil predvsem podatek, da se je 20-minut vzpenjal s povprečno močjo 6,16 W/kg, kar je že na nivoju profesionalnega pelotona.

Potrditev, da je povratek blizu, je prišla dober teden kasneje. Bernal je zopet opravil 70-kilometrski trening, a tokrat so bili v ospredju intervali. Opravil jih je šest, vsak je trajal dve minuti. Ob vsakem je razvijal 8 W/kg, zopet torej blizu tistega, kar potrebuje za povratek v karavano.

Vprašanje je, če bodo v ekipi 25-letniku odobrili nastop na Dirki po Španiji in s tem tvegali morebitne vnovične poškodbe. Dejstvo pa je, da je Kolumbijec že na visokem nivoju in ga bomo slej kot prej lahko videli na kateri izmed dirk, kjer se bo v kratkem tudi boril za zmage.  

Prejšnji članekKdo so favoriti evropskega prvenstva?
Naslednji članekUradno: Domen Novak se seli v UAE Emirates!